24. lokakuunta 2010 3 kommenttia

Mikroaaltouuni eli mikro keksittiin ja tuotteistettiin yli puoli vuosisataa sitten. Tuo laite on yksi yleisimmistä kodinkoneista ja jokainen aikuinen on sitä lähes varmasti joskus käyttänyt. Mikron löytää keittiöstä, opiskelijasolun lattialta ja työpaikan kahvihuoneesta. Kyseinen ruoanlaittoihme ei ole toiminnaltaan monimutkainen eikä edes kallis, mutta silti laitteen käyttöliittymä on usein suoraan tieteiselokuvasta.

 

Mikro on laite, jota käytän useammin kuin kehtaan myöntää. Oma mikroni on kököttänyt paikallaan jo pari vuotta, mutta vasta äskettäin havahduin todellisuuteen: Mikroaaltouunien käytettävyys kulkee taaksepäin! Turhautumistani on vaikea kuvailla lyhyesti, mutta yritän kuitenkin. Mitä mikro tekee? Se lämmittää tai sulattaa elintarvikkeita halutulla voimakkuudella käyttäjän määrittelemän ajan verran. Rajaan tämän artikkelin ulkopuolelle kaikki ylimääräiset ominaisuudet, jotta voimme keskittyä vain ja ainoastaan perustoiminnan vaatimaan käyttöliittymään.

 

Sulatuksen käynnistäminen vaatii jopa 11 painallusta

Olen aina ollut kovasti innostunut mahdollisimman moderneista käyttöliittymistä, eli digitaalinäyttö on riittävä perustelu ostaa mikä tahansa laite tarpeellisuudesta riippumatta. Tällä ajatuksella valitsin myös talouteemme mikroaaltouunin, eli Rosenlew RME2060W:n. Laitteessa oli vain muutama selkeä painike ja digitaalinäyttö, joten oletin saavani helpon käyttöliittymän ja digitaalisen kellon. Kotona kävi ilmi, ettei kyseisessä mallissa ole kelloa, mutta en asiasta murehtinut, sillä olihan kyseessä ”vain mikro”.

 

Eräs kaunis aamu ruisleipää sulattaessani satuin laskemaan, että sulatuksen käynnistäminen vaatii jopa 11 painallusta! Ensiksi lasketaan lämmitystehoa alaspäin painelemalla sulatusnappia, jonka jälkeen naputellaan haluttu aika. Lopuksi mikro tietenkin vielä käynnistetään. Kysymyksiä? Kyllä.

 • Ovatko kaikki nuo painallukset todella tarpeellisia?
 • Osaako käyttäjä ensimmäisellä käyttökerralla toimia oikein?
 • Auttaako ohjekirja? (kuva 1)

Vastaus kaikkiin kysymyksiin on EI. Enkä edes yritä arvailla mitä ohjekirjan ehdottama ”hotellipojan jyvittäminen” tarkoittaa. Ohjekirja mainitsee useaan otteeseen myös kellonajan, mutta en vieläkään sitä ole laitteesta löytänyt.

 

Otetaanpa verrokiksi Rosenlew RMM2030W, eli perinteisillä pyörityskytkimillä varustettu sisarmalli, joka on hinnaltaan halvempi ja ominaisuuksiltaan lähes identtinen RME2060W:n kanssa. Laitteessa on hyvin samanlainen käyttöliittymä kuin vanhempieni entisessä, 20 vuotta vanhassa mikroaaltouunissa, joten kyseessähän on auttamattomasti vanhentunut romu, vai?

 

Tämä käyttöliittymä ei kaipaa selittelyjä, jopa ohjekirjassa sen kuvaamiseen on käytetty vain kaksi sanaa (kuva 2). Aluksi alempi valitsin säädetään halutun lämmitystehon kohdalle, jonka jälkeen toisesta säädetään haluttu aika. Mikro alkaa välittömästi toimia aikaa säädettäessä. Ruisleipäskenaario vaatisi siis 1-2 toimintoa.

 

Mikään ei ole nautinnollisempaa, kuin tökkiä aamupöhnässä keittiöihmettä ja arvailla missä asennossa se haluaa tänään hyväksyä peukaloni

RMM2030W:n kaltainen käyttöliittymä oli laajasti levinnyt jo 20 vuotta sitten, joten miten sitä on kehitetty nykypäivään mennessä? Yllättävää kyllä, minun mielestäni käytettävyys on jopa huonontunut. Useat mikrot ovat täynnä erilaisia painikkeita ja säätimiä, joista osa on jopa pilattu hipaisukytkimellä. Mikään ei ole nautinnollisempaa, kuin tökkiä aamupöhnässä keittiöihmettä ja arvailla missä asennossa se haluaa tänään hyväksyä peukaloni.

 

Toki RMM2030W:n valitsimissakin on parantamisen varaa.  Vaikka sulatusta tarkoittava ikoni onkin useimpien mielestä ymmärrettävä, tuskin kovin moni käyttäjä alkaa miettimään montako wattia se pizza kaipaa. Onko markkinoilla jo tällä hetkellä täydellisen käyttöliittymän omaavaa perusmikroa, vai joudummeko odottamaan sitä vielä montakin vuotta?

 

Sana on vapaa, ideoikaa nykyaikaista tekniikkaa käyttävä, mahdollisimman helppo mikroaaltouuni.


3 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Tommi Honkala
  24. lokakuunta 2010 klo 2.10

  httpv://www.youtube.com/watch?v=xjOAwCXLuZg

  Tuomo
  18. syyskuunta 2012 klo 13.03

  Ei voi kuin hymyillä. Näinhän se menee useimmilla ihmisillä – valitaan elektroniikkaa ja digitaalista näyttöä jonka koetaan olevan jotenkin parempaa kuin vanhamekaaninen kiertokytkin. Rinta ylpeästi kaarellaan voinkin kehua kuinka itse valitsin mikron juuri sillä periaatteella että pitää olla kaksi kiertokytkintä – teho sekä käynnistys/aika. Erittäin nopeaa ja yksinkertaista – toimivaa.

  Sen sijaan pesukoneessa en enää halunnut vanhanaikaista pyöritettävää kiekkoa joka vain raksuttaisi aikansa ja loppuisi johonkin kohtaan. Nykytekniikka mahdollistaisi toimintoja joita olin kaivannut. Yksi tärkeä oli mahdollisuus rakentaa sellainen pesuohjelma kuin halusin sekä tallentaa se muistiin. Nyt oma ”peruspesu” käynnistyy helposti omasta painikkeestaan. Halusin myös mahdollisuuden säätää vapaasti linkousta, lämpöä ja huuhteluiden määrää. Yhdellä kiertokytkimellä se ei onnistuisi joten ns. digitaalinen käyttöliittymä oli tervetullut. Mutta täytyy huomata että pesukonetta käytän pari kertaa viikossa kun mikroa keskimäärin kerran päivässä. Ja toisaalta pesukoneen käyttöliittymä on melko selkä ja yksikertainen sisältäen joka toiminnolle oman painikkeen ettei tarvitse kelata monimutkaista valikkoa läpi löytääkseen kohdan josta esim. huuhtelujen määrän voi valita. Pisteet Samsungille.

  Laila Mäkinen
  7. toukokuunta 2019 klo 12.25

  Hei !

  Ostin äsken Rosenlew RMM2030W

  Myyjä sanoi 2-3 v vanha, mutta kaupoissa ei näy olevan merkkiä, joten huijattiinko minua, että heilahti.
  No, myyjä kokeili sitä, toimi kunnolla ja niin hän sanoikin.
  Onko sinulla tietoa onko merkkiä ollut vielä 3 vuoden sisällä myynnissä 🙂

  Terveisiä Laila

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus