27. lokakuunta 2010 Lisää kommentti

Loppuvuodesta 2009  Google julkaisi Android-puhelimille Goggles-sovelluksen, eli ilmaisen ohjelman jolla voi tehdä hakuja ottamalla valokuvia. Google Goggles on nyt saatavilla myös iPhonelle (iOS 4.0), joten on hyvä aika vihdoin kokeilla mihin sovellus pystyy. Tässä artikkelissa käytän Gogglesia Android 2.2 -alustalla, puhelimen ollessa Samsung Galaxy S.

 

Sovelluksen käyttöliittymä on todella pelkistetty. Kameranäkymän lisäksi näkyvissä on vain kaksi painiketta: kuvan ottaminen ja kuvausalueen rajaaminen. Kuvan ottamisen jälkeen sovellus aloittaa analysoinnin automaattisesti. Tähtää ja ammu.

 

Googlen mukaan Goggles pystyy tunnistamaan tällä hetkellä ainakin tekstiä, maamerkkejä, kirjoja, elokuvien kansia, yhteystietoja, taidetta, logoja ja viinejä. Otetaan haaste vastaan ja pistetään sovellus testiin.

 

Maamerkit

Valitettavasti allekirjoittanutta rupesi laiskottamaan, eikä käden ulottuvilla ollut yhtään maamerkkiä tai nähtävyyttä. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, onhan olemassa jääkaappimagneetteja! Mitä Goggles löysi?

 

 

Tulokset olivat ensiyrittämällä häkellyttävän hyviä. Sovellus ei pelkästään tunnistanut paikkaa oikein, vaan löysi jopa Internetistä toisen kuvan samasta rakennuksesta. Goggles yritti myös tulkita ikkunoita tekstiksi, siinä kuitenkin epäonnistuen. Sinistä maamerkkiosumaa tökkäämällä saatavilla oli välittömästi koko Google-hakukoneen tarjonta kohteesta: kuvia, karttoja, Wikipedia-artikkeleita ja niin edelleen. Kaikki tämä jääkaappimagneetista.

 

Kirjat

Vaikea maamerkkitunnistus onnistui niin hyvin, että päätin lopettaa yrittämisen kokonaan. Heilautin kännykameraa ensimmäisen pöydältä löytyvän kirjan suuntaan ja epäonnistuin tahallani rajauksessa.

 

 

Sovelluksen ei tarvinnut montaa sekuntia asiaa pohtia. Goggles löysi otosta vastaavan kuvan, tunnisti kirjan aivan oikein ja tulkitsi kannessa olleet tekstit virheettömästi siltä osin kuin ne olivat ylipäätänsä rajattuna kuvaan. Muistakaapa tämä kun seuraavan kerran kiertelette kirjastossa tai videovuokraamossa ja kaipaisitte taustatietoa tai arvosteluja kädessänne olevasta teoksesta.

 

Taide

En ole koskaan ollut taideihmisiä, joten kotini seiniltäkään ei hirveästi tauluja löydy. Muutamassa sekunnissa kuitenkin onnistuin väärentämään Edvard Munchin ”Huudon” hienoksi mustavalkotulosteeksi, joten testatkaamme myös Gogglesin taidesilmää.

 

 

Goggles nielee taiteen täysillä pisteillä. Kirjatestin jälkeen tämä tulos ei edes yllätä minua.

 

Tekstintunnistus ja kääntäjä

Tasoskannereissa on jo pitkään ollut tekstintunnistusominaisuuksia, joten Gogglesin kyvyt eivät tältä osin ole mullistavia. Sovellus lupaa kuitenkin myös kääntää ulkomaisia testejä. Mikäli kyseessä on osoite, pystytään se luonnollisesti näyttämään kartalla.

 

 

Kuten monet tiesivätkin, Suomi on vaikea kieli. Goggles selviää kuitenkin englanti-espanja -käännöksestä huomattavasti paremmin, vaikka rajallisella kielipäälläni en pystykään 100% vahvistamaan tulosta.

 

Loppusanat

Google Goggles on parhaimmillaan hyödyllinen ja usein jopa hauska sovellus. Ensimmäiset pari päivää kuluvat räpsiessä kuvia kaikesta, mikä pystyy paikoillaan riittävän kauan. Goggles tunnistaa erittäin hyvin ne mitä lupaakin, eli maamerkit, kirjat, tekstit, logot ja taiteen.  Eläimien ja huonekalujen tunnistus on huomattavasti vaikeampaa ja sovellus erehtyikin luulemaan undulaattejani leijonaksi (!). Kohdetta edes etäisesti muistuttavia kuvia löytyy kuitenkin lähes aina. Sivun loppuun lisään vielä muutamia kuvankaappauksia, joissa esiintyvien tunnistuksien onnistumisen jokainen voi itse tulkita.

 

 

 

 

 

 


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus