16. maaliskuunta 2011 3 kommenttia

Jotkut kirjoittavat vain kirjoittamisen iloksi, eikä yksityiskohdilla ole hirveästi väliä. Tämä on OK, sillä jokainen blogatkoon kuten parhaalta tuntuu.

Bloggaamista voi kuitenkin verrata käsitöihin tai muuhun ammatilliseen työskentelyyn siinä mielessä, että on rohkaistavaa tavoitella jatkuvaa parannusta. Sisällön lisäksi blogin kokonaisvaikutelmaan vaikuttavat myös ulkoasu ja yksityiskohdat.

Mitä kannattaa tehdä bloginsa eteen sinä päivänä, kun runosuoni ei pulppua?

1. Käytä omaa blogiasi

Tämä ei ole vitsi. Omassa blogissaan kannattaa surffailla monipuolisesti myös hallintasivun ulkopuolella, käyttäen muitakin nettiselaimia kuin suosikkiaan.

Jos en olisi käyttänyt oman blogini hakutoimintoa, en olisi huomannut hakutulossivun olevan rikki. Älä luota siihen, että vierailijat antaisivat oma-aloitteisesti palautetta.

Vaikka mitään ei olisi rikki, voi vapaa surffailu paljastaa muitakin parannusta kaipaavia yksityiskohtia sisällössä tai tekniikassa.

2. Hanki yksi testikäyttäjä

Useimmat bloggaavat ilmaiseksi ja satunnaisella aikataululla. Heillä ei ole aikaa, resursseja tai kiinnostusta järjestää usean testikäyttäjän käytettävyystestausta pienelle sivulleen.

Hanki kuitenkin edes yksi testikäyttäjä! Hän voi olla kuka tahansa lähipiiristäsi, joka suostuu kertomaan rehellisen mielipiteen kaikesta.

Hän ei ole sinä, joten hän huomaa varmasti eri ongelmat kuin sinä. Hän ei ole samaa mieltä kaikesta kuin sinä. Lopputuloksena pystyt varmasti parantamaan jotain blogisi sisällössä, ulkoasussa tai toiminnallisuudessa.

Onko sinulla monta innokasta tuttavaa? Älä turhaan hanki liian montaa testikäyttäjää, sillä jo 5 ihmistä pystyy löytämään käytännössä kaikki oleelliset ongelmat sivustosta tai ohjelmasta.

3. Käytä muiden blogeja

Huomaa, että käytin sanaa ”käytä”. Käyttämisellä tarkoitan muutakin kuin lukemista. Ole kiinnostunut siitä, miten muiden blogit toimivat. Kuinka he näyttävät kuvia? Millainen kommentointi heidän merkinnöissään on? Onko hakutoiminnossa jotain erikoista?

Älä siis pyöri vain oman blogisi ympärillä. Muilta saat loputtomasti uusia ideoita ja motivaatiota. Törmäät myös todennäköisesti ajankohtaisiin aiheisiin, joiden ympärillä vellovaan keskusteluun voit ottaa osaa.

4. Osallistu keskusteluun

Tämä liittyy osittain edelliseen vihjeeseen ja pätee sekä muiden että omaan blogiisi. Kommentoi merkintöjä ja anna palautetta, ole siis aktiivinen. Tunnettuutesi netissä kasvaa ja kommenttisi jonkun toisen blogissa toimii myös mainoksena ja linkkinä omaasi. Yllättävän moni lukija vilkaisee kommentin kirjoittaneen blogia.

Älä kuitenkaan kommentoi vain kommentoimisen vuoksi. Pelkässä mainostusmielessä tehty kommentointi pistää kyllä silmään ja tekee korkeintaan haittaa blogillesi.

Loppusanat

Oletko sinä enemmän kirjoittaja vai lukija? Onko vain sisällöllä väliä, vai kannattaako yksityiskohtiinkin nähdä vaivaa? Kommentointi on vapaa.


3 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Kimmo Hirvonen
  21. maaliskuunta 2011 klo 16.08

  Analytiikka käyttöön. Kun tiedät, millä termeillä porukka saapuu sivustollesi, pystyt luomaan mahdollisesti näihin termeihin liittyen syvällisempää sisältöä. Blogikirjoituksien nimeämisessä kannattaa lisäksi miettiä hakukonenäkyvyyttä. Millä hakulausekkeilla haetaan juuri kertomastasi aiheesta.

  Tommillekkin ilmainen vinkki: asenna sivustollesi Google Analytics. Se on lisenssimaksuton analytiikkasofta, josta saa hyvää tietoa sivuston käytöstä. Asennuskin on vielä helppoa.

  Suosittelen lisäksi googlaamaan kirjoittamastasi aiheesta etukäteen ennen sen kirjoittamista. Jos aiheesta löytyy jo valmis blogipostaus, kannattaa omaa aihetta muuttaa ja kirjoittaa samasta aiheesta esim. tietyllä kulmalla.

  Lisa
  21. toukokuunta 2011 klo 18.36

  Hyvä kirjoitus. Näitä ohjeita blogin parantamiseksi on nähty netissä jo paljon, mutta tykkään silti. En ole aiemmin törmännyt ideaa blogin testikäyttäjistä. Se on hyvä idea! Samaten muiden blogien käyttäminen kannattaa, sillä juuri sitä kautta muodostuu itselle paras kuva siitä, minkälainen on okeasti toimiva blogi.

  Itse olen sitä mieltä, että vähän kaikki vaikuttaa. Toimiva kokonaisuus on ehkä tärkein asia, vaikka joku pikku juttu tökkisikin.

  Mukavaa bloggausta!

  Tommi Honkala
  21. toukokuunta 2011 klo 18.52

  Kiitos Lisa!

  Suurinpiirtein toimiva kokonaisuus on tosiaan tärkeintä, sillä suurin osa ihmisistä ei jaksa välittää kovin isoistakaan teknisistä ongelmista tai karmivasta ulkoasusta. Loppujen lopuksi 10% lopputuloksesta aiheuttaa 90% työstä :)

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus