14. maaliskuunta 2011 1 kommentti

Eksyin sattumalta Suomen Tietotoimiston verkkosivuille ja silmiini pisti heti outo lausahdus.

”Uutistemme linkitys toisille sivustoille ilman sopimusta on kielletty.”

Väärin, WWW-sivuille linkittäminen on ehdottomasti sallittua. Asiasta on vaikkapa oikeusasiamiehen päätös vuodelta 2003, jossa todettiin, ettei edes poliisi voi linkittämistä kieltää (lähde).

”Tavallisten WWW-linkkien tekemiseen ei tarvitse pyytää lupaa, eikä linkitettävä myöskään voi kirjallisuusviitteeseen rinnastettavan linkin tekoa tekijänoikeudellisin perustein kieltää.”

STT tuskin viittaa kiellolla kirjautumista vaativiin tiedotteisiin, sillä eihän sellaisia sivuja pääsisi katsomaan, vaikka kuinka linkittäisi.

Yllättävän monella WWW-sivustolla kävijöiden on muka sitouduttava erilaisiin ehtoihin. Tällaiset käyttöehdot ovat täysin roskaa, sillä ihmiset saavat lukea julkisia WWW-sivuja ilman, että heidän tarvitsee sitoutua mihinkään julkaisijan yksipuolisella ilmoituksella. Hyperlinkit ovat sitäpaitsi osa World Wide Webin perusolemusta.

Mitäs muita hassuja sääntöjä nopealla googletuksella löytää? Osiris Glasses -sivustolta (jota ylläpitää Specsavers Optical Group Limited) löytyy reippaan sivun mittaiset käyttöehdot, jotka sisältävät mm. seuraavaa:

”Ole hyvä ja tutustu käyttöehtoihin huolellisesti, sillä ainoastaan niitä noudattaen voit käyttää verkkosivustoamme (www.osirisglasses.com) (jäljempänä ”Verkkosivut”). Avaamalla Verkkosivut ja/tai selaamalla niitä hyväksyt nämä Käyttöehdot ja sitoudut noudattamaan niitä.”

Roskaa. Tekijänoikeus on voimassa julkaistujen dokumenttien osalta joka tapauksessa, joten erillisiä käyttäjäehtoja ei tarvita. Muilta osin ehtoja ei tarvitse noudattaa ja ehdot julistanut taho vain nolaa itsensä.

”Linkkien luominen muuhun Verkkosivujen sijaintiin kuin Verkkosivuston aloitussivulle on kiellettyä.”

Hups, syyllistyin siis jo ainakin kerran rikokseen tässä blogiartikkelissa?

”Varaamme oikeuden kieltää linkittäminen millon tahansa ja mistä syystä tahansa ilman sinulle erikseen osoitettua ilmoitusta.”

Kovin harmillista. Kuinka ajattelitte poistaa sen kielletyn linkin blogistani, varsinkaan minulle ilmoittamatta?

Seuraavana jonossa Lapland Finland. Arvaatte varmaan jo?

”Jos Käyttäjä haluaa muodostaa omaan sivustoonsa linkin WWW-sivuille, tulee linkitys toteuttaa siten, että se johtaa WWW-sivujen etusivulle.”

Kyllä, taisin juuri rikkoa noitakin ehtoja. Onpas minulla ureaa päässä.

Garnierin ehdot eivät nekään tuo paljoa uutta, lähinnä vaativat noudattamaan itseään ja ottamaan yhteyttä postitse tai sähköpostitse, mikäli haluan linkittää sivustoon. Taidan lähettää heille pyynnön näin jälkikäteen, vaikka en usko saavani vastausta.

Yllättävät (mutta ei omaperäiset) ehdot puolestaan tarjoaa Iltalehti.

”Linkitys tähän Sivustoon on hyväksytettävä Palveluntarjoajalla kirjallisesti etukäteen, paitsi jos linkki täyttää seuraavat edellytykset: (…) 2) linkki viittaa suoraan avaussivulle www.iltalehti.fi eikä millekään Sivuston alasivulle”

Kyllä, myös Iltalehden ehdot kieltävät alasivuille linkittämisen. Anteeksi kuinka? Kädet ylös, kuinka moni on joskus nähnyt Iltalehti.fi:n ulkopuolella linkin suoraan johonkin uutiseen/sarjakuvaan/kolumniin/tms? Ne kaikki ilmeisesti rikkoivat ehtoja. Iltalehti myös itse kehoittaa kiellettyyn toimintaan tarjoamalla uutisissaan mahdollisuuden linkittää alasivuja suoraan Facebook-profiiliin. Luonnollisesti myös IL kieltää ehtojen vastaiset linkit oman harkintansa mukaan.

 

Listaa voidaan jatkaa vaikka kuinka pitkälle:

 

Loppusanat

Aina on mahdollista, että minä olen väärässä. Sellikaverikseni toivoisin erään toisen WWW-sivuston ylläpitäjät, jotka myös linkittävät ihan minne sattuu (http://www.google.fi/).

Haluan kuitenkin painottaa, että tässä tapauksessa linkityksellä tarkoitan perinteistä hyperlinkkiä esimerkiksi HTML:n anchor-tagilla. Tätä ei tule sekoittaa sisällön upottamiseen toiselle sivustolle, sillä se on sekä harhaanjohtavaa että mahdollisesti tekijänoikeuksia loukkaavaa. Suosittelen kaikkia käyttämään tervettä järkeä.

 

 

 

 

 

 


Yksi kommentti tai viittaus tähän merkintään

    Tommi Honkala
    29. elokuunta 2012 klo 20.22

    Puolitoista vuotta on kulunut eikä Garnier ole vieläkään vastannut pyyntööni linkittää heidän sivuunsa. Snif :(

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus