14. heinäkuunta 2011 3 kommenttia

Työhaastatteluissa tiedustellaan usein  hakijoiden koulutustaustaa, vaikka työkokemusta painotettaisiinkin enemmän. Hakijat myös mielellään heiluttelevat papereitaan, vaikkei haastattelija niitä kaipaisikaan.

Monella alalla tietty koulutus on vaatimus vaikka itse taidot oppisikin vain työelämän kautta, mutta entä yrittäjyydessä? Tarvitseeko yrittäjän opiskella, vai riittääkö luontainen kiinnostus omaan alaan?

Kaikilla yrittäjillä on jotain yhteistä

On olemassa paljo aloja, joilla voi kivuttomasti siirtyä palkansaajasta yrittäjäksi jos vain osaa hommansa. Kaikille yrittäjille alasta riippumatta on kuitenkin hyötyä tietyistä taidoista, kuten taloushallinnosta, tuotteistamisesta, markkinoinnista ja asiakaspalvelusta.

Itse olen taustaltani tietojenkäsittelyn tradenomi Haaga-Helia AMK:sta, eli tutkintoni sisälsi melko tuhdin pakkopullan yrittäjyyttä ja edellämainittuja käsitteitä, lukuunottamatta asiakaspalvelua. Väitän kuitenkin saamani hyödyn olevan lähes olematon.

Mitä ihmettä? Kurssien nimistä päätellen opiskelin juuri niitä asioita mitä jokainen yrittäjä tarvitsee, miten niistä ei muka ollut hyötyä? Koska opit eivät olleet kovin työelämälähtöisiä. Listataanpas mikä oli ongelma:

 • Tuotteistaminen
  • Aihetta käytiin läpi pintapuoleisesti, mutta esimerkiksi oman ohjelmiston tuotteistamiseen ei annettu mitään vinkkejä (vaikka kyseessä oli tietojenkäsittelyn ko.)
 • Yrittäjyys
  • Eri yritysmuodot ja muuta hyödyllistä yleistietoa käytiin läpi. Mitään käytännönläheisiä vinkkejä tai tuoreiden yrittäjien kokemuksia ei jaettu. Pelkkä yritysmuodon valinta ei yritystä pitkälle kuljeta.
 • Taloushallinto
  • Sijoitettiin osto- ja myyntitapahtumia kredittiin ja debettiin kirjanpidossa. Opeteltiin tilinpäätös. Yrityksen perustamisen jälkeen oppeja oli vaikea soveltaa käytännössä ja ensimmäinen ulkomaanoston ALV-pulma johti kirjanpidon ulkoistamiseen.
 • Markkinointi
  • Viikosta toiseen PowerPoint-sulkeisia monotonisella äänellä. Kurssista ei jäänyt yhtään mitään käteen edes teoriassa.
 • Kansantalous
  • Periaatteessa yleishyödyllisiä mutta kuolettavan tylsiä PowerPoint-kidutussessioita. En muista yhtään yksittäistä asiaa parin vuoden jälkeen… BKT?

Jos edes työelämälähtöisenä mainostettu, liiketalouspainotteinen ammattikorkeakoulu ei tarjoa käytännössä mitään konkreettista hyötyä yrityksen perustamiseen, niin mitä yliopistoissa opetetaan?

Tarvitseeko yrittäjän opiskella?

Yrittäjyys on oikeastaan samalla tavalla kokemusta kuin mikä tahansa asiantuntijatehtävä, eli sitä oppii parhaiten ajan kanssa. Osaaminen vaatii toistoja, kiinnostusta ja jatkuvaa itseopiskelua.

Koulutus voi parhaimmillaan antaa hyvän pohjan yrittäjyyteen, tai ainakin kiinnostuksen kipinän, mutta loppupeleissä sen on lähdettävä ihmisestä itsestään. Maailmassa on useita yrittäjyyden supertähtiä, joiden koulutustausta on jäänyt vajaaksi.

 • Bill Gates
  • Maailman toiseksi rikkain ihminen, Microsoftin perustaja. Jätti universityn kesken.
 • Steve Jobs
  • Miljardööri, Applen perustaja. Jätti collegen kesken.
 • Mark Zuckerberg
  • Miljardööri, Facebookin perustaja. Jätti universityn kesken.
 • Walt Disney
  • Miljardööri(?), The Walt Disney Companyn perustaja. Jätti high schoolin kesken.
 • Michael Dell
  • Miljardööri, Dell Computers Inc. perustaja. Jätti collegen kesken.
 • Ted Turner
  • Miljardööri, CNN:n perustaja. Sai kenkää universitystä.
 • Giorgio Armani
  • Miljardööri, Giorgio Armanin perustaja. Jätti universityn kesken.

Huomaatko listassa mitään kaavaa? Kyllä, kaikki ovat/olivat perkuleen rikkaita ja kaikilta jäi koulu kesken. Toisaalta listan voi lukea toisinkin, nimittäin he kaikki kävivät ainakin jonkin verran koulua. Ehkä listasta voisi päätellä, että koulutus on hyväksi mutta valmistumisella ei tee mitään?

Itse periaatteessa pidin kuitenkin opiskelusta, sillä kaikki koulut ovat olleet myös tilaisuuksia luoda kontakteja ja saada ulkopuolisia näkemyksiä.

Millä koulutustaustalla sinä perustit yrityksesi ja miten olet pärjännyt?


3 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Kimmo Hirvonen
  29. syyskuunta 2011 klo 19.27

  Mielenkiintoinen ja validi pointti. Tosin tuosta sinun nimilistasta, olkoonkin se sun pointtia korostava, kommentoisin, että näitä ihmisiä löytyy ehkä yksi 10 miljoonasta. Nämä ovat olleen huippulahjakkaita, bisneälyisia ja ennen kaikkea erittäin röyhkeitä ihmisiä. Kaikki yrittäjät eivät omaa näitä ominaisuuksia.
  Jotkut tarvitsevat hommaan lähteäkseen jo itseluottamuksen takia jonkinlaisen pohjan ja tällöin kaikkea ei tarvitse oppia kantapään kautta.

  Tommi Honkala
  29. syyskuunta 2011 klo 19.30

  Totta, totta.

  Joskus on tosin mielenkiintoista miettiä, kuinka moni sellainen ihminen ei koskaan kokeile yrittäjyyttä, joka siinä oikeasti pärjäisi loistavasti? Yrittäjäksi rupeaa kuitenkin vain murto-osa ihmisistä…

  Maria
  18. helmikuunta 2016 klo 23.51

  En ole yrittäjä. Uskon, että sitkeydellä voi kuulua siihen yhteen prosenttiin ihmisistä, jotka muuttavat tietoisesti maailmaa.

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus