28. heinäkuunta 2011 Lisää kommentti

Tärkein ensiksi: Visa tai Mastercard ei tarkoita enää pelkkää luottokorttia. Et tarvitse luottokorttia maksaaksesi ulkomailla tai Internetissä. Herätys!

Pankkien, luottokunnan ja ties minkä virastojen työntekijöille on jo pitkään ollut selvää kansainvälisten Credit- ja Debit-ihmesanojen hyödyt. Samaan aikaan kuitenkin harmitellaan asiakkaiden haluttomuutta hankkia itselleen näitä uusia maksuominaisuuskortteja.

Noin kerran viikossa törmään ihmisiin, jotka eivät ole kuulleet edes huhuja, että pankkikortilla voisi maksaa suoraan tililtä myös ulkomailla tai Internetissä

Yleinen vastalause asiakkaan suusta on ”En mä halua mitään luottokorttia!”, johon asiantuntevat virkailijat toki vastaavat, ettei esimerkiksi Visa tarkoita enää luottokorttia.  Kaikille asiakkaille ei luottokorttia edes myönnettäisikään. Silti tämä tuntuu olevan monille edelleen se ongelman ydin.

Mitä pankit tekevät väärin?

Pankit tekevät aloittelijan virheitä markkinoinnissaan. Maksuominaisuuskortteja mainostetaan ominaisuuksilla, vaikka asiakkaita kiinnostaisivat hyödyt. Asiakkaiden kuuroille korville kaikuvat ihmeelliset Credit- ja Debit-termit, jotka vieläkin pankkiautomaateilla sekottavat vanhuksia. C/D on ominaisuus, ei hyöty!

”Saat automaattisesti käyttöösi maksuttoman Verified by Visa -palvelun, jonka avulla voit tehdä turvallisesti ostoksia Internetissä. Verified by Visa -palvelun käyttöön tarvitset kortin lisäksi pankkitunnukset.” (S-Pankki.fi)

Oheisella virkkeellä S-Pankki kertoo Visa-korttinsa toimivan Internetissä maksamiseen.  Verified by Visa on kuitenkin ominaisuus, ei hyöty. Turvallinen ostoksien tekeminen Internetissä pistää silmään liian myöhään, asiakas on klikkaillut seuraavalle sivulle.

Pankit eivät myöskään tajua purra vanhaan olettamukseen: verkossa maksamiseen tarvitaan luottokortti. Yhdistetään tähän oletus ”Visa on luottokortti” niin soppa on valmis. Et tarvitse luottokorttia maksaaksesi Internetissä, edes ulkomaisissa palveluissa. Voit maksaa vaikka Visa Debit tai Mastercard Debit -kortilla, joka on siis ”vain” pankkikortti. Ostot veloitetaan tililtäsi, kuten lähikaupassakin, ei luotolta.

Noin kerran viikossa törmään ihmisiin, jotka eivät ole kuulleet edes huhuja, että pankkikortilla voisi maksaa suoraan tililtä myös ulkomailla tai Internetissä asioidessaan. Markkinointi ei ole heitä tavoittanut, tai se on ollut liian epäselvää.

Miten maksan Credit- tai Debit-kortilla Internetissä?

Tässä on kuvitettu ohje siitä, miten sinäkin pystyt maksamaan Internetissä Visa/Mastercard Debit -kortillasi. Aloittaaksesi tarvitset vain:

    1. Visa tai Mastercard -kortin, jossa on merkintä Debit, Credit tai Credit/Debit
    2. Saman pankin verkkopankkitunnukset (ei pakollinen, parantaa turvallisuutta Verified by Visa -palvelussa)

 Korttisi tyypin tunnistat yleensä kortin oikeasta yläkulmasta löytyvistä merkinnöistä .

Merkintä ”Credit/Debit” tarkoittaa että kortista löytyy sekä luotto-ominaisuus että pankkikortti. Kumpi tahansa kelpaa verkossa maksamiseen, joten riittää jos kortissasi lukee pelkästään Visa Debit, eli pankkikortti.

 

Jos käytössäsi on joko pelkkä Credit- tai pelkkä Debit-ominaisuudella varustettu kortti, löydät korttinumeron kortin etupuolelta. Se on niin isolla, ettet voi olla huomaamatta sitä. Verkkokaupan pyytämä CVV2-turvaluku löytyy yleensä allekirjoituksesi vierestä, kortin kääntöpuolelta.

 

Jos käytössäsi on Credit/Debit-yhdistelmäkortti,  on kortin etupuolella luotto-ominaisuuden numero. Suoraan tililtäsi veloitavan Debit-ominaisuuden numero ja sen oma CVV2-turvaluku on ”piilotettu” kortin kääntöpuolelle, yleensä kortin alareunaan.

 

 

Miten maksan Credit- tai Debit-kortilla tai nostan rahaa ulkomailla?

Samalla tavalla kuin kotimaassakin. Etsit katseellasi Visa/Mastercard -leimalla varustetun kaupan tai pankkiautomaatin ja syötät sille korttisi. Käyttäessäsi esimerkiksi Visa Debit -korttia, pankkiautomaattinosto veloitetaan normaalisti omalta tililtäsi. Tervetuloa nykyaikaan.

Luonnollisesti sinun kannattaa perehtyä pankkisi palveluhinnastoon, sillä ulkomaannostoista saattaa aiheutua ylimääräisiä kuluja. Muistat varmaan sanomattakin huolehtia korttisi ja pin-koodisi turvallisuudesta.

 


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus