4. tammikuunta 2012 Lisää kommentti

Ihmisillä on tapana tehdä lupauksia alkaneelle vuodelle, jotta se vuosi olisi tavalla tai toisella parempi kuin edeltäjät. Useimmat lupailevat luopua tupakasta/alkoholista ainakin tammikuun ajaksi tai muuten vaan vähentää jotain paheitaan vuoden mittaan.

Miksi lupaukset rikotaan?

Riippumatta lupauksien pitävyydestä, tuollainen ajattelu on mielestäni huono lähtökohta. Ihminen julistaa hänen elämänsä olevan huonossa jamassa ja sille pitäisi tehdä jotain. Eikö elämän voisi sanoa olevan kunnossa ja sitä vain hiotaan vieläkin parempaan suuntaan?

Jos ihminen ei pysy lupauksessaan, hän pettyy ja asiat ovat edelleen huonosti. Vaikka tavoite saavutettaisiinkin, ihminen saattaa silti lipsua takaisin vanhaan kaavaansa.

Toinen ongelma lupauksissa on epätarkka määrittely ja seurannan puute. Jos ihminen lupaa syödä terveellisemmin vuonna 2012, on tulosta vaikea mitata ja tehtyä lupausta ei välttämättä edes muista enää syksyllä.

Miten oikeasti kannattaa toimia?

Tyhjien lupauksien sijasta pitää itselleen asettaa tavoitteita.

Tavoitteiden tulee olla realistisia ja tulosten mitattavissa.

Kannattaa myös miettiä miten ajattelee tavoitteitaan. Älä sano ”minä lupaan laihduttaa”, koska silloin puhut tulevasta ja tulevaisuus on aina epävarmaa. Sano mielummin ”laihdutan”, jolloin puhut parhaillaan meneillään olevasta prosessista. Olet jo aloittanut, hieno juttu! Näin helppoa se oli.

Ei ole mitään järkeä lykätä mitään huomiseen, jos voit aloittaa sen jo tänään. Älä keksi tekosyitä.

Millainen on realistinen tavoite?

On totta, että kukaan ei saavuttaisi kuvitteellista kultamitalia, ellei tavoitetta asetettaisi samalle kohdalle tai vielä korkeammalle. Oletko koskaan kuullut urheilijasta, joka sanoi tähtäävänsä pronssille mutta nappasikin kultaa?

Tavoitteen tulisi kuitenkin olla edes jollain tasolla realistinen. Matkan varrella ei ole esteitä vaan hidasteita, joihin pitää vain löytää ratkaisu yksi kerrallaan.

Päävoitto lotossa ei ole realistinen tavoite, koska lopputulokseen et pysty itse juurikaan vaikuttamaan ja todennäköisyyksien silmissä 7 oikein on lähes mahdottomuus.

Jos tavoitteesi onkin lottovoiton sijasta miljoona euroa, sinun pitää vain kysyä itseltäsi mitä miljoonan euron saavuttamiseen vaadittaisiin. Vaatiiko se yrityksen perustamista, asuntosi myymistä vai pankkiryöstöä?

Millainen tulos on mitattavissa?

Älä toivo urallasi etenemistä, vaan aseta selkeä tavoite, jonka toteutumiseen pystyt vastaamaan joko kyllä/ei tai numeraalisesti.

  • ”Haluan saada 400 euroa /kk enemmän palkkaa ennen vuoden loppua”
  • ”Haluan aloittaa kalpamiekkailun”
  • ”Haluan käydä Australiassa”

Vielä paremmin onnistut tavoitteiden saavuttamisessa kun asetat mitattavissa olevia välitavoitteita. Varsinkin numeraalisten välitavoitteiden avulla pystyt laskemaan oletko vielä aikataulussa, vai tulisiko yrittää entistä kovemmin.

Omat tavoitteeni vuodelle 2012

Sivutoimisen yritykseni ensimmäinen tilikausi on päättynyt ja useat tavoitteistani liittyvätkin Datakalan jatkokehittämiseen. Lista tulee varmasti elämään vuoden mittaan, joten päivittelen muutokset myös tähän. Kannattaa vilkaista myös pitkän aikavälin tavoitteitani henkilötietosivulta.

Eli, tänä vuonna asetan tavoitteikseni…

  • siirtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi
  • kasvattaa yrityksen liikevaihto >45000 euroon /v
  • olla vierailevana kirjoittajana toisessa blogissa
  • tienata tällä blogilla edes euron
  • varata matkan Australiaan
  • pyöräillä Helsingistä Lohjalle

 

Mitä SINÄ aiot tehdä ja saavuttaa vuonna 2012?


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus