20. maaliskuunta 2012 18 kommenttia

Viime päivinä TV:ssä on pyörinyt Visan mainos, joka herätti mielenkiintoni. Mainoksessa mies maksaa ostoksiaan vain heilauttamalla maksukorttiaan lukijan ohi, kuten pääkaupunkiseudun asukkaat käyttävät bussikorttiaan.

Kuulostaa helpolta ja hienolta, mutta mikä tökkii? No se että Visa Paywave -palvelu ei ole Suomessa vielä lainkaan käytössä, eikä ole ihan lähiaikoina tulossakaan. Sama tilanne on myös Mastercard Paypass -ominaisuudessa.

Enää ei töki mikään. Tätä artikkelia kirjoittaessani Taloussanomissa julkaistiin uutinen, jonka mukaan OP-Pohjola tuo markkinoille lähiluettavat maksukortit.

Kyseessä on siis Visa Paywave -ominaisuus, jolla pystyy suorittamaan pieniä maksuja ilman fyysistä kontaktia kortinlukijaan. Mastercardin vastaava palvelu on Paypass.

Tällainen asiakasta ennakkoon valmisteleva markkinointi on fiksua. Asiakkaat kannattaa ensin totuttaa uusiin asioihin, ennen kuin niitä pakkomyydään heille.

Yllättävän monet ovat yhä skeptisiä esimerkiksi eurojen, kansainvälisten Debit-korttien ja pin-varmistuksen suhteen, puhumattakaan että yhtäkkiä voisi maksaa ostoksia heiluttelemalla lompakkoaan. Tämä skeptisyys näkyy myös taloussanomien uutisen kommenteissa, jossa on jo havaittavissa muutosvastaista ahdistusta.

Miten kontaktiton maksaminen toimii?

Kontaktiton Paypass/Paywave-maksaminen perustuu NFC-tekniikkaan (Near-Field-Communication), jossa normaalin maksuominaisuuskortin sisällä on langattomasti luettava tunniste, kuten HSL:n matkakorteissa.

Asiakkaat kannattaa ensin totuttaa uusiin asioihin, ennen kuin niitä pakkomyydään heille.

Asiakas voi maksaa pienet ostokset, esim. alle 25€, pelkästään heilauttamalla maksuominaisuuskorttiaan lukijaan. Tällainen on erityisen kätevää vaikka juoma-automaateissa ja kahviloissa.

Jos ostos on arvokkaampi tai se muuten vaatii ylimääräistä varmennusta, vaatii lukupääte automaattisesti normaalin pin-koodilla varmennetun maksun sirupäätteessä.

Mistä Paywave/Paypass-kortin saa ja paljonko se maksaa?

Vaikka kontaktiton maksaminen on maailmalla käytössä jo sadoissa tuhansissa paikoissa, ei sen enempää Visan kuin Mastercardinkaan versiota ole vielä saatavilla Suomessa.

Ensimmäisenä kotimaisille markkinoille astuu OP-Pohjola, joka syksyllä 2012 tuo markkinoille Visa Debit -kortin Paywavella, jonka jälkeen myös muut kortit vaihdetaan uusimisen yhteydessä Paywave-yhteensopiviksi.

Visa-kortteja Suomessa myöntävät:

 • Aktia Pankki
 • Citibank Commercial Cards
 • Handelsbanken
 • Nordea
 • Osuuspankit
 • Paikallisosuuspankit
 • Säästöpankit

…ja ainakin S-Pankki, jota ei kuitenkaan jostain syystä lukenut Visan verkkosivuilla Suomen kohdalla.

Mastercard-fanien kannattaa puolestaan seurata seuraavia tahoja:

 • Eurocard
 • GE Money
 • Handelsbanken
 • Nordea (sis. Stockmann ym.)
 • OP-Pohjola
 • Sampo Pankki
 • SEB Kort
 • Tapiola Pankki
 • Ålandsbanken

Visa ja Mastercard eivät odota pankkien veloittavan Paywave/Paypass-ominaisuudesta ylimääräistä normaaleihin korttikustannuksiin nähden, mutta lopullinen hinta on silti pankkikohtainen.

Ehkä osuuskauppojen asiakasomistajat saavat joskus tulevaisuudessa tämänkin maksuttomasti S-Etukortissaan…?

Matkapuhelimella maksaminen

Uusia kortteja odotellessa oma mielenkiintoni suuntautuu kännyköiden suuntaan. Modernilla älypuhelimella nimittäin pystyy maksamaan, ainakin sitten kun kauppiaat niitä NFC-maksuja alkavat vastaanottamaan.

Huhun mukaan myös puhelimesta puhelimeen tapahtuvat, helpot ”tilisiirrot” olisivat tuloillaan, mutta tämä saattaa olla vielä tavallisiakin NFC-maksuja kaukaisempi haave.

Suomenkin markkinoilla on jo nyt myynnissä NFC-sirulla varustettuja matkapuhelimia, kuten omastakin taskustani pilkottava Samsung Galaxy Nexus.

NFC-puhelimia Suomessa ovat ainakin…

 • Samsung Galaxy Nexus
 • Samsung Nexus S
 • Nokia N9
 • Nokia C7-00
 • Nokia 603
 • Nokia 700
 • Nokia 701

Ja ennen kuin kysytte tai googletatte: Ei, iPhonessa ei ole NFC-sirua. Kyseisen puhelimen seuraavaan versioon sellainen on ehkä tulossa, ehkä ei. Asiasta lisää tietävät ovat toki tervetulleita kommentoimaan.

Kontaktiton maksaminen tulevaisuudessa?

Kontaktitonta maksamista vaivaa vielä toistaiseksi sama ongelma kuin kaasuautoja: autokanta ei yleisty ennen kuin tankkausasemaverkosto on riittävä, eikä asemia rakenneta ennen kuin on riittävästi kaasukäyttöistä autokantaa niiltä ostamassa.

Luottokunnalta on tulossa ainakin Ingenico IPP350 NFC -sirukortinlukija, joka kykenee kontaktittoman maksun vastaanottamiseen. Kauppiailla on siis periaatteessa mahdollisuus vastaanottaa näitä maksuja, mutta onko kuluttajilla NFC-maksukortteja, saati tietämystä niiden käytöstä?

 

Mitä mieltä sinä olet kontaktittomasta maksamisesta? Käyttäisitkö? Entä heiluttelisitko mielummin kännykkää?

 

 

Kuvien lähde: OP-Pohjola Group Central Cooperative ja Visa -kuvapankit.


18 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Kari
  30. syyskuunta 2012 klo 18.12

  Kaikki uudet ja uusittavat OP-Pohjolan Visa debit -kortit sisältävät nyt lähilukuominaisuuden (OP-Pohjola 3/2012, sivu 9).

  Kari
  12. lokakuunta 2012 klo 17.51

  Mutta Suomessa ei voi vielä (12.10.2012) missään käyttää lähimaksua, koska maksupääteohjelmistojen sertifioinnit ovat kesken.

  Tommi Honkala
  12. lokakuunta 2012 klo 18.27

  Tuskin menee enää kauaa. Tässä syksyn aikana pitäisi tulla (luottokunnalta?) päivitys että esim. Keskolle, Alkoihin ja R-Kioskeihin jo asennetut maksupäätteet hyväksyvät myös lähilukuostot. Viimeistään samaan aikaan käynnistyy myös Elisa lompakko/Lyyra maksutarra. (Vai onko tuo tarra jo käytössä jotenkin, opiskelijat kommentoikaa?)

  Kännyköissä voikin mennä hieman kauemmin ja voi olla että niissä nopein reitti on vuodenvaihteen tienoilla julkaistavat uudet mallit, jotka ilmeisesti on valmiiksi sertifioitu, toisin kuin tällä hetkellä markkinoilla olevat mallit.

  Kari
  12. lokakuunta 2012 klo 19.46

  Päivitys Pointilta. Noihin ketjuihin voisi lisätä vielä esimerkkeinä: SOL, Valintatalo, Rax Buffet, Martina. Hesburgereissa päivitys Netsiltä.

  Osmo
  18. lokakuunta 2012 klo 20.07

  Jos raja on 25 euroa ostokselta voi varastetulla kortilla tehdä nopeasti kymmenen 24 euron ostosta ja siinä meni 240 euroa. Rajan tulisi ehdottomasti olla päiväkohtainen. 25 päivärajalla voisin jopa ottaa tuon.

  Miten tuo toimii, jos on lompakossa etäluettava plussakortti ja debit kortti ja haluaakin maksaa käteisellä? Pitääkö maksu erikseen hyväksyä.

  Kari
  19. lokakuunta 2012 klo 17.14

  Kortin liikkeellelaskija määrittelee kortin käytön rajoitukset. Peräkkäisten lähimaksujen yhteissumma jää selvästi alle 150 euron. Lisäksi kortti voi pyytää satunnaisesti syöttämään kortin ja näppäilemään tunnusluvun.

  Tarkoititko, että lähiluettavassa debit-kortissa on plussa-ominaisuus kuten minulla, tai että ne ovat eri korteilla lompakossa, jota näytetään lukijalle? On mielenkiintoista nähdä miten tuollainen tapaus on ratkaistu, mutta vielähän sitä ei pääse missään kokeilemaan.

  Tommi Honkala
  19. lokakuunta 2012 klo 19.38

  K-Plussakortit taitavat nykyään olla lähiluettavia, eli silloinhan varmaan homma hoituu yksinkertaisesti vilauttamalla molempia kortteja. Ainakin osaan OP:n maksuominaisuuskorteista saa plussan lisäominaisuutena, joten ehkä sellaisesta sekä maksu että plussa luetaan yhdellä heilautuksella.

  Kari
  20. lokakuunta 2012 klo 18.14

  Sitten voisi käydä niin, että menee maksu debit-kortilta, vaikka oli tarkoitus vain kerätä plussat ja maksaa jollain muulla. Tämä taitaa olla vielä Keskolla mietintämyssyssä, koska käyttöönotto näyttää viipyvän.

  Ylen Kuningaskuluttaja -ohjelmasta 18.10.2012 sain vihjeen, että lähimaksu on jo käytössä muutamassa paikassa, mm. Ravintola Weeruskassa Alppilassa, Porvoonkatu 19. Käytössä on Pointin langaton maksupääte VeriFone VX 680.

  Kari
  27. lokakuunta 2012 klo 17.50

  Kontaktiton Lyyra-maksaminen siirtyy vuoden 2013 puolelle. Lyyran uutisen mukaan lähimaksamista testataan tällä hetkellä muutamissa rajatuissa pilottikohteissa. Onko kellään tietoa missä? Olisi kiva käydä kokeilemassa. Ja ryhtyä kanta-asiakkaaksi!

  S.Ä.
  17. marraskuunta 2012 klo 14.50

  Mulla on tuollainen OP:n paywave. Eipä ole vielä ainakaan Keskon maksupäätteet päivitetty. Valittavat vain että ”Ei plussakortti”.

  :-(

  Kari
  25. marraskuunta 2012 klo 14.41

  Weeruskan lisäksi Mick’sissä Oulussa ja Ässäkeskuksen kahvilassa pitäisi lähimaksun toimia.

  Kari
  18. joulukuunta 2012 klo 18.34

  Luottokunnan uutinen 17.12.2012: ”Lähimaksamiseen vauhtia – Suomen ensimmäiset hyväksytyt lähimaksupäätteet markkinoille Luottokunnalta”.

  Kari
  1. tammikuunta 2013 klo 16.16

  Weeruskasta ei löytynyt enää VeriFone VX680 -maksupäätettä, joten se Pointin pilotti on ohi. Ässäkeskuksen Coffee Housessa on menossa S-ryhmän ja Netsin lähimaksamispilotti, jossa on kassajärjestelmään integroitu Ingenico iPP350. Luottokunnalla on lähimaksamispilotti Asian Court -ravintolassa Herttoniemen Megahertsissä, jossa on kannettava erillismaksupääte Ingenico iWL255 3G.

  Viimeisimmän ”tiedon” mukaan Luottokunta julkaisee tammikuun alussa ohjelmistopäivityksen ja aktivoi kauppiasasiakkaidensa soveltuviin maksupäätteisiin lähimaksuominaisuuden.

  Kari
  9. tammikuunta 2013 klo 22.58

  Pilotti myös ravintola Bullmanissa, Flemingink. 21b. Saapa nähdä, milloin ja missä tehdään Suomen ensimmäinen virallinen kaupallinen kontaktiton EMV-maksu. Tuleeko siitä mediatapahtuma kuten sähköisen henkilökortin tapauksessa vuonna 1999, jolloin Lipponen sai ensimmäisen kortin. Tällä kertaa pääministerimme olisi nimensä puolesta sopiva TV-kameroiden eteen. Lähimaksustahan toivotaan käteisen korvaajaa.

  Kari
  15. tammikuunta 2013 klo 16.30

  Kuulemma Weeruskassa toimii taas ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla Selectan automaateissa.

  mistofeles
  27. syyskuunta 2013 klo 13.31

  Ei innosta. Epärehellinen kaubamees pyytää kortin ja heilauttelee sitä tiskin alla lukulaitteella.
  Epäluuloisena olen VISA-kortistakin teipannut varmistuskoodin näkymättömiin – miksi sen pitäisi olla näkyvissä silloin, kun en tee kauppaa verkossa. Enkä tietenkään anna korttia kauppiaan käteen takahuoneessa mankeloitavaksi.

  Kari
  29. syyskuunta 2013 klo 15.50

  ”Maailmalla näitä kortteja on ollut jo monta vuotta. Tällä hetkellä niitä taitaa olla yli 200 miljoona korttia käytössä, suuri osa Puolassa ja Turkissa. Näissä maissa ei ole mitään väärinkäytösongelmia ollut, joten miksi ihmiset luulevat että suomessa, tässä rikollisten kantapaikassa, olisi sitten suuria ongelmia?”

  – Nimimerkki Burncyclen kommentti tähän HS:n uutiseen:
  http://www.hs.fi/talous/Ilman+pin-koodia+tapahtuva+l%C3%A4himaksaminen+yleistyy+vauhdilla/a1379471256364

  Topi
  27. elokuunta 2014 klo 23.57

  Ei ainakaan minulle tullut OP Visa Yhdistelmään tuota lähimaksamista vaikka kortti toimitettiin minulle 10/13. Eli eivät ainakaan vielä jakele kaikkiin kortteihin tuota.

  Tuohan lisää aina kortin kustannuksia. Ja jos sieltä tulee sellainen kortti, pankki saa heti tilata uuden kortin ilman ominaisuutta, kun eivät ole kysyneet minulta tuota ominaisuutta.

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus