17. elokuunta 2012 5 kommenttia

Olipa kerran vuosi 2010. Olin jo pitkään pyöritellyt päässäni suunnitelmaa yrityksen perustamisesta. Sellainen pieni toiminimi vain, pari Ferraria ja Teemu Selänne pesemässä ikkunoitani, ei mitään mullistavaa.

Päivästä toiseen vain suunnittelin ja pohdin, sain uusia ideoita ja hylkäsin edellisiä (Selänne ei vastannut puhelimeen). Samalla heittelin kavereilleni pitkää listaa perusteluja miksi en ihan vielä perusta yritystä.

Tyhmä minä.

Todellisuudessa vain pelasin aikaa ja huijasin itseäni. Ei ole olemassa huonoa aikaa perustaa yritystä. Ihminen vain pelkää muutosta ja on laiska. Tai ainakin minä olen laiska. Älä kerro pomolleni.

Entä milloin on hyvä aika perustaa yritys? Juuri nyt. Perustelen asian listalla, jossa listitään yleisimmät tekosyyt.

En voi vielä perustaa yritystä koska…

1. Aloitin juuri opiskelun (toinen tai korkeampi aste)

Koulutus ei yksinään riitä mihinkään. Suurin este työpaikan saamiselle opintojen jälkeen on työkokemuksen puute. Miten luulet rekrytoijan reagoivan, jos olet jo pari vuotta opintojen aikana pyöritellyt omaa yritystä, vaikka se olisi kuinka naurettavan pieni räpellys? Se on todella iso plussa.

Aikakaan ei ole ongelma, sillä pienen pöytälaatikkopuljun pyörittäminen ei paljoa elämääsi lyhennä. Voin kokemuksesta sanoa että korkeakouluopinnoissa on paljon vapaita rakoja tehdä jotain hyödyllistä. Mitäs jos vaan vähentäisit niitä kaljanhakureissuja?

Lisävinkki: Varsinkin liiketaloutta sivuavilla linjoilla tulee vastaan paljon tehtäviä, joissa on hyötyä tehdä ns. reaalikeissi, eli todelliseen yritykseen/asiakkaaseen perustuva. Vinkki vinkki.

2. Valmistuin juuri koulusta

Et sitten perustanutkaan sitä yritystä jo koulun aikana? Ei hätää, nyt sinulla ainakin on aikaa. Käytä tuoreessa muistissasi olevia oppeja niin kauan kun ne ovat vielä käyttökelpoisia. Me tietojenkäsittelyn tradenomit osaamme ainakin tehdä sen lihapiirakan hintaa kysyvän ohjelmiston.

Työnhaku ja oma yritys eivät ole toisiaan poissulkevia, päinvastoin. (Työttömyyskorvauksien sääntöihin kannattaa tosin perehtyä ennen pienenkään putiikin perustamista).

3. Sain juuri työpaikan

Entäs sitten? Kuten mainittu, palkkatyö ja oma yritys eivät ole ristiriidassa keskenään, vaan ne jopa tukevat toisiaan. Parempi perustaa sivutoiminen yritys jo ennen kuin saat kenkää päivätyöstäsi. Kyllä, pomosi tietää että haistelit liimaa varastossa.

4. Sain kenkää töistä / Lopetin

Hieno homma, nyt sinulla vasta onkin aikaa panostaa yritykseesi. Kahdeksan tuntia päivässä on järjetön määrä aikaa. Brittien ja Zanzibarin välinen sota käytiin 45 minuutissa (1896) eikä Israelin 6-päiväinen sotakaan (1967) kestänyt kuin työviikon verran.

Kauanko Y3-lomakkeen täyttäminen sinulta vie? Ai pelaat mielummin Minecraftia? No se on ihan hyvä syy.

5. Menetin kaiken

Sinulla ei ole mitään menetettävää. Pystyt ehkä riskeeraamaan nyt enemmän. Monet yritykset eivät vaadi ollenkaan alkupääomaa, varsinkaan jos myyt fyysisten tuotteiden sijasta omaa työtäsi tai osaamistasi. Ei, en tarkoita mitään tuhmaa. Paitsi jos tykkäät sellaisesta.

6. Ihastuin / Joku erityinen kiikarissa

Oma bisnes on seksikästä, kunhan et puhu siitä liikaa. Yhden hengen mikroyrityskin herättää yllättävän paljon innostuneita uteluita. Yrittäjyys myös kertoo ettet ole laiska. Plussaa plussaa.

Muista myös tilata 500 kullattua käyntikorttia jo ennen perustamisilmoituksen täyttämistä, varustettuna Executive Project Sales Controller of Toimitusjohtajuus -tittelilläsi. Se tekee yhden hengen toiminimestäsi jopa vielä seksikkäämmän. (Sarkasmi on vaikea taiteenlaji)

7. Menin vasta naimisiin / Aloin seurustelemaan

Siinäpä sinulle oiva yhtiökumppani, vaikka monet suosittelevatkin välttämään ajatusta. Ottakaa yhteinen harrastuksenne ja tehkää siitä bisnes. Eipähän tarvitse työpäivän jälkeen rupatella ”miten sun päivä meni?”.

8. Sain juuri lapsen

Onneksi olkoon! Haluat varmaan olla mielenkiintoinen roolimalli tulevaisuudessa lapsellesi? Varmista ainakin hänen ensimmäinen kesätyöpaikkansa.

9. Erosin / Minut jätettiin

Hyvä tilaisuus aloittaa puhtaalta pöydältä, varsinkin kun on paljon ylimääräistä aikaa käsissään. Et ole tilivelvollinen mistään kenellekään ja osoitat samalla lähipiirillesi kuinka hyvin tuhkasta luodaan uutta.

 

Lopeta selittely. Ja se Minecraft.

Voin kokemuksesta kertoa että ei se toiminimen perustaminen oikeasti ollut mikään big deal. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata etukäteen, vaan yrittäjyys on jokapäiväistä oppimista sisältävä prosessi.

Yritys on hyvä olla valmiina takataskussa silloin kun tulee tilaisuus laskuttaa jotain hommia sen kautta. Itse menetin aikoinaan ainakin 1-2 tilaisuutta kun en ollut ajoissa perustanut toiminimeäni. Asiakkaan näkökulmasta yrityksesi nimittäin vähentää byrokratiaa palkansaajaan verrattuna.

Harva tekosyy on oikeasti riittävä perustelu yrityksen viivästyttämiseen. Talouden suhdanteillakaan ei ole käytännössä merkitystä, sillä sekä ylä- että alamäessä ovat monet tahkonneet rahaa. Eräs toimitusjohtaja sanoo jokaisessa tulosinfossa työntekijöilleen että meidän yritys katsoo suhdanteen ohi.

Paras aika perustaa yritys on ihan tavallinen arki. Silloin elämä on tasapainossa palkkatyö tuo leipää pöytään siihen asti että koet omien jalkojesi kantavan. Vaikket lopettaisikaan palkansaajana, on yrittäjyys monella tapaa rikastuttava kokemus sivutoimisenakin. Sinä itse päätät paljonko se vie aikaasi.

Jos luonteesi on yrittäjämäinen mutta pelkäät byrokratiaa, harkitse osuuskuntaan kuten Eezyyn liittymistä. Keinot ovat monet. Tee jotain jo tänään. Ei, en usko että Minecraftia lasketaan.


5 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Rolle
  17. elokuunta 2012 klo 23.55

  Jos ei vaan yksinkertaisesti riitä aika kokopäivätyön ja perheen pyörittämisen keskellä. Nuo perustelut eivät oikein itseeni päde, vaikka yrityksen perustamista olenkin monesti miettinyt. Ehkä. Joku päivä.

  Tommi Honkala
  18. elokuunta 2012 klo 0.28

  Kiitos kommentista Rolle!

  Aika on jännä juttu, se pahin vihollinen. Sitä kieltämättä tuntuu olevan koko ajan liian vähän, vaikka pienellä järjestelyllä saisikin lisää.

  Yrityksen perustaminen itsessään ei toki aikaa vie, eikä ylläpito pöytälaatikossakaan byrokratiaa lukuunottamatta. Paperinpyörittely viranomaisten kanssakin on todella vähäistä jos toimintaa ei vielä ole. Jos ei ole toimintaa, ei ole juurikaan ALV-ilmoituksia ja kirjanpitoakaan.

  Se suurin henkinen kynnys on kuitenkin ylitetty, eli perustamisilmoituksen täyttäminen. Sitten jos aikaa joskus tulevaisuudessa löytyy, sen voi suoraan kohdistaa itse työhön.

  Rolle
  19. elokuunta 2012 klo 14.16

  Joo, ajatuksissa onkin juuri passiivisen yrityksen perustaminen. Aina silloin tällöin tekee jotain pientä, jonka voisi laskuttaa yrityksellä, ilman että tulisi pimeää tuloa sitä vähääkään määrää.

  Tommi Honkala
  19. elokuunta 2012 klo 14.22

  Silloin saattaa hyvinkin osuuskunnan kautta tekeminen olla järkevinta: työttömyysturva säilyy, ei byrokratiaa, normaalit palkansaajan velvollisuudet. Eezy toki puraisee oman osuutensa päältä mutta summa oli muistaakseni kohtuullinen siihen nähden että voit brändätä itsesi melkein yrittäjänä ja he taisivat hoitaa laskutuksenkin.

  Jos joskus tekee mieli laajentaa, voi sitten pudottaa osuuskunnan välistä. Starttirahaakin hakiessa ”yrittäjämäinen toiminta” taidetaan katsoa plussana.

  Eetu
  18. kesäkuunta 2019 klo 13.35

  Hyvä kirjoitus Tommi. Olen itsekin jo jonkin aikaa harkinnut yrityksen perustamista hyvinvointialalle. Itselläni oli itseasiassa syynä, eikä selityksenä, yksi listasi asiosta eli lapsen saaminen. Tällöin oli aikaa isyyslomalla pysähtyä miettimään mitä oikeasti haluaa tehdä. Nyt on aika oman yrityksen perustamiseen ja suurimpana motivaation nostajana olen kokenut hyödylliseksi eri sivustot jotka auttavat yrityksen perustamisen käytännön asioissa.

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus