20. syyskuunta 2012 Lisää kommentti

Kymmenisen vuotta sitten istuskelin lukiossa kuuntelemassa erään kurssin loppupalautetta. Ryhmän keskiarvo tentissä taisi olla hieman alle 7.

Mitä tuo vajaa 7 tarkoitti pään sisällä? Jos sait 7 tai 8, olit siis hyvä. Olit parempi kuin puolet ympärilläsi olevista ihmisistä. Olit keskiarvoa parempi.

Suurin osa ihmisistä tavoittelee koko elämänsä keskiarvoa. Ihminen haluaa olla normaali ja yhtä hyvä kuin muutkin.

Miksi ihmeessä kouluissa ja työelämässä keskiarvo asetetaan jonkinlaiseksi tavoitteeksi? Ei keskiarvo ole hyvä, se on puoliväli!

Keskiarvon sijasta kurssin loppupalautteessa olisi pitänyt painottaa parhaita tuloksia. Jos parikin ihmistä on saavuttanut arvosanan 9, se on varmasti realistinen tavoite. Miksi ihmeessä pitäisi asettaa tavoitteet realistisen merkkiviivan alle?

Peruskoulussa ja toisella asteella kärkipään oppilailla on harvoin mystinen etulyöntiasema muihin; He käyvät saman kurssin, heillä on sama elämänkokemus ja samaa suuruusluokkaa oleva älykkyys.

Silti, nuo kärkipään oppilaat saivat kärkipään tuloksia, osan lähennellessä toista ääripäätä.

Ei ole juurikaan oleellista, pystyisivätkö kaikki saavuttamaan kiitettävän arvosanan. Oleellista on kuinka korkealle he tavoittelivat.

Nostamalla keskimääräisiä tavoitteita, nostamme koko keskiarvoa.

Keskiarvo isossa mittakaavassa

Avataanpas uutiset. Mitä avautuu ruudulle?

  • Logica Suomi aloittaa YT-neuvottelut
  • Steveco lopettaa Haminassa, 100:lle lähtöpassit
  • OP-Pohjola aloittaa YT-neuvottelut
  • Vanhuksen tyly kohtelu paljastui
  • Oliko ennen paremmin?
  • Lastani kiusataan
  • Oletko saanut sydänkohtauksen tietämättäsi?

Huomaatko mitään kaavaa? Uutisten keskiarvo on hyvin negatiivinen.

Uutiset ovat läpileikkaus oman maamme ja maailman tapahtumista. Uutisten ja tv-ohjelmien kautta muodostamme mielikuvan ympäröivästä maailmasta. Tuo mielikuva on todellisuutta huonompi, koska keskiarvo ei myy!

Uutiset luettuani minulla on selvä kuva Suomesta: kaikkialla potkitaan ihmisiä työttömäksi, joka toinen ruoka-aine aiheuttaa syöpää ja vähintään 120% vanhuksista makaa omassa ulosteessaan.

Ei pidä paikkaansa.

Uutisissa harvoin näkee kuvaa hoitajasta, joka pitää huolen että jokaisella vanhuksella on hyvä olla. Lehdissä ei kerrota pienestä autokorjaamosta, joka palkkasi syrjäytymisuhassa olleen nuorukaisen ja nyt tuo nuori tekee hiton hyvää työtä ollen ylpeä itsestään. Ilman otsikoita jää myös opettaja, joka puuttui näkemäänsä koulukiusaukseen ja jonka ansiosta pieni koululainen saapuu vihdoin iloisena koulusta kotiin.

Silti näin tapahtuu.

Lastenkirjoista löytyy parempi keskiarvo

Miksi lapset ovat yleensä iloisempia kuin aikuiset?

Lapset elävät samassa maailmassa kuin me muutkin, heidän mielikuvansa ympäröivästä maailmasta on vain positiivisempi.

Lastenkirjoissa ja -elokuvissa on aina onnellinen loppu. Sankari saa aina naisensa ja puoli valtakuntaa. Lopussa paha saa palkkansa ja loput ovat ystäviä.

Pessimisti voi tietenkin puolustautua sanomalla ”Ei todellisuudessa mies nai rakastamaansa naista!”. Onko näin? Tilastokeskuksen mukaan vain 10-15% miehistä elää naimattomina, joten keskiarvohan on mielestäni oikein positiivinen.

  • Suurin osa yrityksistä ei aloita YT-neuvotteluita
  • Suurinta osaa lapsista ei kiusata koulussa
  • Suurin osa vanhuksista ei makaa avuttomana lattialla

 

Älä ota mediasta vastaan vääristynyttä keskiarvoa. Älä tavoittele realististakaan keskiarvoa. Tavoitelkaamme aina korkeammalle.

 


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus