19. syyskuunta 2012 2 kommenttia

Niche-sivustossani piti ennakkoon päättää ja toteuttaa monta asiaa, ennen kun voisin kirjoittaa yhtäkään Excel-opasta.

Mitä vaatimuksia yksinkertaisella WWW-sivustolla on tässä tapauksessa?

 • Sisältöä julkaistaan usein*, joten julkaisukynnyksen tulee olla pieni
 • Sisällön tulee olla selkeää ja visuaalisesti miellyttävää
 • …kuten myös koko sivuston ulkoasun
 • Sivuston tulee olla luonnostaan hakukoneoptimoitu

Koska en halua panostaa suurta määrää aikaa ja rahaa projektiin joka ei välttämättä tuota penniäkään, kaikki nuo vaatimukset pitäisi täyttää helposti, nopeasti ja halvalla.

*köh, sitä odotellessa :)

1. Hosting & domain

Jotta ei lähdetä asioiden edelle, käydään läpi hosting ja domain, eli WWW-sivujen fyysinen sijainti ja osoite. Pitäähän olla joku paikka mihin itse sivusto pystytetään.

Kotisivutilaa on saatavilla paljon ja halvalla, parhaimmillaan jopa ilmaiseksi. Itse en joutunut lähtemään merta edemmäs kalaan, sillä WWW-palvelujakin tuottavalla yritykselläni on käytössä oma hosting-jälleenmyyntipaketti. Kahdessa minuutissa olin lohkaissut niche-sivuston käyttöön riittävän määrän kotisivutilaa ja tietokantoja.

(Kotisivutilalle olisi periaatteessa voinut laskea hinnan, mutta koko jälleenmyyntitilin hinta on kiinteä eikä se juurikaan riipu ylläpidettävien sivustojen määrästä.)

Domainia varten pitikin jo uhrata hetki mietiskelyä. Osoitteen tulisi olla helposti muistettava, kohtuullisesti suomalaiseen suuhun sopiva ja jo itsessään sivuston sisältöön liittyvä avainsana. Päädyin valitsemaan kehaviittaus.netin.

Kustannukset: Hosting 0€, domain ~10 dollaria vuodessa.
Ajankäyttö: Muutamia minuutteja

2. Julkaisujärjestelmä

Olennaisin osa sisällön julkaisua on tietenkin julkaisujärjestelmä.

Kukaan järkevä ihminen ei enää ylläpidä WWW-sivuja ilman julkaisujärjestelmää, ellei sisältöä oikeasti päivitetä vain pari kertaa vuodessa. Toki puhtaasti staattisissakin sivuissa on puolensa, mutta ei siitä enempää tässä kirjoituksessa.

Opastyyppisissä julkaisuissa kronologinen järjestys ei ole olennaista. Siitä huolimatta suosittu blogimoottori on loistava julkaisujärjestelmä tähänkin tarkoitukseen. Valitsin siis WordPressin.

WordPress on hyvä koska…

WordPress on helppokäyttöinen

WordPressiä on luonteva käyttää ilman aikaisempaa osaamistakin. Sille on myös saatavilla kattava dokumentaatio ja olenhan sattumalta käyttänyt sitä jo tässäkin blogissa.

WordPressillä julkaisemiseen ei tarvita HTML-osaamista.

Tämä ei toki olisi WWW-yrittäjälle ongelma, mutta näin voin keskittyä itse sisältöön.

WordPress on valmiiksi hakukoneoptimoitu.

WordPressissä on lukuisia tapoja mm. sisäiseen linkitykseen ja roskakommenttien estämiseen. Näin voin käyttää vähemmän aikaa ylläpitoon ja jatkokehitykseen.

WordPressille on saatavilla paljon lisäosia.

Mitä tahansa haluatkaan tehdä, sille löytyy luultavasti valmis lisäosa jonka saa käyttöön sekunneissa. Näin säästän jälleen aikaa ja vaivaa.

WordPress huutelee automaattisesti hakukoneille

Periaatteessa hakukoneet löytävät sivusi ilman huuteluakin, mutta WordPressin automaattisten ilmoitusten vuoksi ne tekevät sen todennäköisesti paljon nopeammin. Tässä blogissani olen nopeimmillaan alkanut saada vierailijoita Googlen kautta jo muutama minuutti kirjoituksen julkaisun jälkeen.

WordPressillä on valtava yhteisö

Iso yhteisö ohjelmiston ympärillä mahdollistaa monta asiaa, kuten runsaan dokumentaation, käyttäjätuen ja nopeat päivitykset. Jos törmäät ongelmaan, joku on todennäköisesti sen jo ratkaissut.

WordPress on ilmainen

Tätä ei voi painottaa tarpeeksi. Passiivisessa tienaamisessa ei ole kyse suurista tuloista vaan pienistä menoista. Ilmaiset julkaisujärjestelmät riittävät aivan hyvin kaikkien muiden paitsi suurten yritysten tarpeisiin. Pyörää ei myöskään kannata keksiä uudelleen, vaan tee-se-itse-ratkaisut voi suosiolla unohtaa.

Kustannukset: 0€
Ajankäyttö: Muutamia minuutteja (Asennus Fantasticolla)

3. Ulkoasu ja rakenne

Periaatteessa WordPressillä julkaisemisen voi aloittaa välittömästi. Onko ulkoasu edes kovin tärkeää sisältöpainotteisessa sivustossa?

Kyllä on. Ulkoasu vaikuttaa alitajuisesti lukijoiden fiiliksiin ja sivuston käytettävyyteen. Amatöörimäinen ulkoasu antaa amatöörimäisen mielikuvan myös sisällöstä.

Julkaisujärjestelmän ytimestä erotettu ulkoasu sisältää myös yllättävän paljon rakenteellisia elementtejä ja julkaisua helpottavia yksityiskohtia, joten sen tärkeyttä ei tulisi vähätellä.

Päätin etsiä sopivan teeman hyväksi koetusta ThemeForestista, josta kohtuullista maksua vastaan saa lisenssipohjaisesti käyttöönsä sivustojen ulkoasuja.

Maksullisissa teemoissa on monta etua ilmaisiin verrattuna, sillä ne ovat…

 • Huolella hakukoneoptimoituja
 • Visuaalisesti viimeisteltyjä
 • Sisältävät käyttäjätukea

Palvelusta ei löytynyt valmista opastyyliselle sisällölle sopivaa ulkoasua, joten jouduin hieman improvisoimaan. Oppaat ovat periaatteessa yhdennäköisiä reseptisivujen kanssa, joten moni ruoka-aiheinen ulkoasu olisi varmasti täyttänyt vaatimukset.

Reippaan etsiskelyn jälkeen löysin sen oikean, joka erottui vaihtoehdoista edukseen:

 • Teema skaalautui automaattisesti mobiililaitteille ja tableteille
 • Teema sisälsi paljon valmiita elementtejä sisällön selkeyttämiseksi.
 • Teema oli kevyt ja luettavan selkeä, siinä ei ollut mitään tarpeetonta sälää
 • Teema oli valmiiksi ”excelinvihreä”

Teemojen asennus WordPressin päälle ei montaa minuuttia vienyt, mutta välttämättömäksi pahaksi muodostui joidenkin käyttäjille näkyvien tekstien suomentaminen ja yksityiskohtien viimeistely.

Kustannukset: 40 dollaria, kertamaksu
Ajankäyttö: Teeman etsiminen ~2h, asentaminen, suomentaminen ja viimeistely ~2h

Yhteenveto

Kustannukset:

 • Hosting + Domain: ~$10/vuosi
 • Julkaisujärjestelmä: ilmainen
 • Teema: $40

Yhteensä: $50 (41 €) 1. vuodelle, myöhemmin $10 (8 €) / vuosi

Ajankäyttö

 • Hosting + Domain: Muutamia minuutteja
 • Julkaisujärjestelmä: Muutamia minuutteja
 • Teema: ~4h

Yhteensä:  alle 5 tuntia

Tiivistäen voisi siis sanoa että kohtuullisen viimeistellyn niche-sivuston saa sisältöä lukuunottamatta pystyyn alle 5 tunnissa, alle 50 eurolla.

Periaatteessa maksullinen WordPress-teema ja oma domain eivät kuitenkaan ole pakollisia, joten maksuttomaan kotisivutilaan asennettuna sivusto on mahdollista pystyttää ilmaiseksi noin vartissa.

 

Niche-sarjan seuraavassa osassa teen läpileikkauksen käyttämiini työkaluihin itse sisällöntuotannossa, eli kuinka julkaisen Excel-oppaita mahdollisimman helposti.


2 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Jussi H
  24. syyskuunta 2012 klo 15.35

  Otsikko hieman harhaanjohtava, sillä oletin että tässä paneudutaan koodipuoleen. Mutta noin muuten erittäin toimiva tapa luoda valmiita nettisivuja ennätysajassa. Toinen hyvä työkalu on Twitter Bootstrap, joka toki on paljon suppeampi mutta samalla myös vapaammat kädet antava.

  Tommi Honkala
  24. syyskuunta 2012 klo 16.58

  Kiitos kommentista ja työkaluvinkistä! Tuo bootstrap vaikutti hyvältä, pitää tutustua lisää.

  Alunperin tarkoituksenani oli tosiaan perehtyä hieman enemmän koodipuoleen, mutta se olisi käytännössä venyttänyt kirjoituksen todella pitkäksi. Sivusto poikkeaa tavallisesta WordPress-paketista oikeastaan vain premium-themensä osalta, ja siihen kenties palaan vielä myöhemmissä osissa (esim. WP-lisäosat jne).

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus