12. syyskuunta 2012 7 kommenttia

NFC- eli lähilukuominaisuudella varustetut älypuhelimet yleistyvät vauhdilla, mutta niitä hyödyntävät palvelut ovat vielä melko harvassa. Nekin kampanjat jotka lähilukua hyödyntävät, vaikuttavat olevan lähinnä isojen yritysten kokeiluja.

Kuinka helposti pieni yritys tai yksityishenkilö pääsee leikkimään? Tilasin starttipaketin NFC-tarroja kotimaisesta TagAge-palvelusta ja testasin miten niitä voi älypuhelimella komentaa.

TagAge NFC StarterKit

Mikä NFC? Mikä TagAge?

NFC on HSL:n matkakorteistakin tuttu lähilukutekniikka, jossa esimerkiksi kortilla tai tarralla olevaa tietoa luetaan ilman kosketusta. Matkakorttien lisäksi NFC-tekniikkaa käytetään esimerkiksi mainoksissa, virtuaalilompakkopalveluissa ja joidenkin tuotteiden etiketeissä.

TagAge on painotalo Hansaprintin ja metsäteollisuusyritys UPM:n yhteistyön tulos, joka myy myös verkossa NFC-tuotteita kansainvälisesti.

Mitä testattiin?

Tilasin koekäyttöön TagAgen Starter Kit -pakkauksen hintaan 23,10€ (Alv 0%) sis. postitus Suomessa. Paketti sisältää 24 kappaletta tyhjiä, valmiiksi alustettuja NFC-tarroja, joita on 6 eri tyyppiä:

 • UPM Circus TM NFC, Wet inlay 25 mm, NXP Mifare Ultralight 64 bytes (5kpl)
 • UPM BullsEye TM NFC, Wet inlay 38 mm, NXP Mifare Ultralight 64 bytes (5kpl)
 • UPM BullsEye TM NFC, Wet inlay 38 mm, NXP NTAG203 164 bytes (5kpl)
 • UPM BullsEye TM NFC, Wet inlay 38 mm, NXP Mifare Standard 1k (5kpl)
 • SmartLabel, Ultralight, 64 bytes, 44 mm (2kpl)
 • Label-on-Metal, Ultralight, 64 bytes, 29 mm (2kpl)

Tunnisteiden kappalehinta jäi siis alle euron, joka on halpa verrattuna esimerkiksi Nokian NFC hubiin, joka veloittaa noin £3 per tarra, eli noin 4 euroa. Parin pizzan hinnalla saa oivan näyte-erän tarroja, jotka eroavat toisistaan mm. muistin ja häiriösuojauksen osalta.

Millainen on NFC-tarra?

NFC-tarra on periaatteessa pieni, muistilla varustettu piiri ja antenni. Kun sen lähelle vie NFC-lukulaitteen, kuten matkapuhelimen, lukulaitteen säteilemä energia mahdollistaa tarran itsekin lähettävän tietoa langattomasti.

Muistiin tallennetaan yleensä Internet-osoitteita, tekstiä tai virtuaalisia käyntikortteja, mutta periaatteessa NFC-tarra voi sisältää mitä tahansa. Pienissä tarroissa on yleensä tilaa vain URL-osoitteille tai muille lyhyille merkkijonoille, mutta isompiin, jopa 4 kilotavun tarroihin mahtuu teoriassa parikin sivua tekstiä.

Label-on-Metal Ultralight 64 bytes 29mm (vas.) ja Smartrack BullsEye NFC Wet inlay 38mm NXP Mifare Standard 1K

Metalli aiheuttaa häiriöitä NFC-tallenteiden lukemiselle, joten metallipinnalle kiinnittäessä tulisi käyttää siihen tarkoitettuja tarroja, kuten Label-on-Metal. Tarrat ovat normaalisti erittäin säänkestäviä.

Millä NFC-tarraa luetaan?

Ainakin pääkaupunkiseudulla yleisimmin tavattava NFC-lukija on luultavasti HSL:n matkakortinlukija. Koti- ja pienyrityskäytössä siitä ei ole hyötyä, vaan kätevin lukija on tietenkin matkapuhelin. Laajemmassa käytössä kannattaa luultavasti hankkia tietokoneeseen erillinen oheislaite.

Markkinoilla on tällä hetkellä lähes 100 NFC-lukijan sisältävää matkapuhelinmallia, eikä Nokia ole niiden valmistajista vähäisin. Yllättävää kyllä, iPhoneissa lukijaa ei ole, ei ehkä seuraavassakaan mallissa.

Tässä testissä käytän Suomessakin loistavasti myynyttä Samsung Galaxy S3 -älypuhelinta, jolla pystyy sekä lukemaan että kirjoittamaan NFC-tarroja.

Viemällä Samsung Galaxy S3:n tarran lähelle, näkee mitä siihen on kirjoitettu. TagAgen tarroja ei ole vain alustettu, vaan niihin on myös tallennettu pieni mainos.

NFC-datan tallentamiseen tarvitaan myös erillinen ohjelma. Valikoimaa on tarjolla runsaasti, mutta päädyin hetken mielijohteesta kokeilemaan NFC Task Launcheria, jonka käyttäjäystävällisellä käyttöliittymällä pystyy hetkessä tallentamaan haluamiaan toimintoja tarroihin.

Tarratesti #1: Mennään nukkumaan

Mitä teet, kun menet nukkumaan? Monet meistä ainakin laittavat herätyksen päälle. Oma puhelinrutiinini on seuraavanlainen:

 1. Puhelimen herätyskello päälle, klo 6:00
 2. Puhelin äänettömälle
 3. Puhelin pöydälle naama alaspäin, ettei mahdollinen ilmoitusvalo vilku keskellä yötä

NFC-tarran kanssa rutiineja saadaan yksinkertaistettua huomattavasti:

 1. Puhelin pöydälle, valmis.

Kuinka tämä sitten onnistuu? Katsotaanpas.

1. Avataan NFC Task Launcher

NFCTL on todella simppeli sovellus. Tarrojen luomisen lisäksi sen kautta on myös mahdollista ostaa lisää tarroja. Nyt perehdyn kuitenkin vain itse luomispuoleen.

 

Päävalikosta valitaan ”New Tag”.

2. Valitaan toiminnon tyyppi

Ohjelmassa on valmiita, selkeitä toimintotyyppejä, kuten puhelimen sekalaiset toiminnot, sähköpostien ja muiden viestien lähettäminen, WWW-linkit, käyntikortit ja tietenkin tarrojen tyhjentäminen.

 

Valitaan toiminto ”New task”.

3. Syötetään halutut toiminnot komentolistaksi

Ohjelman valmiista toimintolistasta on helppo valita komentoja, kuten langattomia yhteyksiä, ääniä, näyttöä, turvallisuusasetuksia, sosiaalista mediaa, hälyytyksiä ja muita toimintoja määrääviä komentoja.

Koska haluan toivottaa puhelimelle hyvää yötä, valitaan komennoiksi:

 • Herätys kl0 6:00
 • Äänetön puhelin
 • Ilmoitusvalo pois

Ohjelma osaa fiksusti kertoa vaadittavan muistin määrän.

4. Tallennetaan toiminnot NFC-tarralle

Viimeinen vaihe on helppo.

Puhelin viedään lähelle kirjoitussuojaamatonta tarraa ja ohjelma kuittaa ”Tag written successfully”.

Ainakaan näiden toimintojen kohdalla ei ilmennyt minkäänlaista viivettä, vaan kirjoitus oli välitön.

Yritin ensin tallentaa toiminnot 64 tavun tarralle, mutta sen muisti ei riittänyt, joten päädyin 38mm SMARTRACK BullsEye tarroihin, joihin mahtuu 168 tavua tietoa.

Tarratesti #2: Käyntikortti

Toiseksi testiksi valitsin yksinkertaisemman mutta enemmän muistia vaativamman komennon: virtuaalinen käyntikortti.

Vcard sisältää ne tiedot mitä tavallinenkin käyntikortti: nimi, yhteystiedot, WWW-osoitteita ja niin edelleen. Sähköisessä käyntikortissa etuna on tietenkin mahdollisuus tallentaa tiedot välittömästi puhelimeen.

Toiminto suoriutui juuri niin kuin kuvittelinkin. Tarralle tallentaessa puhelimesta valittiin haluttu yhteystieto (minä itse) ja tarralta lukiessa ruudulle ilmestyivät kaikki perustietoni, jotka sai yhdellä klikkauksella tallennettua yhteystietoihin (tai soitettua suoraan).

Tällainen NFC-vCard olisi loistava lisä normaaliin käyntikorttiin liitettynä, mutta käyntikorttien kappalehinta toki nousee silloin lähes euroon. Sama toiminto on kuitenkin toteutettavissa halvemmalla QR-code -viivakoodilla, joka tosin yleensä tarvitsee erillisen lukuohjelman asennettuna.

Muita käyttökohteita

Tämän pikaisen katselmuksen pohjalta keksin jo pari muutakin käyttökohdetta NFC-tarroille kotioloissa.

Metallia sietävän tarran voisi istuttaa jääkaapin oveen, jolloin sitä pyyhkäistessä puhelimeen avautuisi valmis rakkaalle osoitettu tekstiviestiluonnos, joka sisältäisi esimerkiksi kauppalistan.

Toisaalta puhelimen voi myös asettaa pariutumaan tietyn bluetooth-laitteen kanssa, josta voisikin hyötyä autossa. Kuka muka oikeasti jaksaa viritellä hands-freeta puhelimen asetuksista?

Varsinkin jonkinlaista mobiilipalvelua tuottaville yrityksille ideointi on helppoa. Palvelun kadunvarsimainoksiin kiinnitetään tietysti NFC-tarra, joka surffaa suoraan palvelun osoitteeseen. Vai naputtelisitko sinä mielummin käsin wee-wee-wee-piste…?

NFC:n riskejä

Helppouden huomioonottaen ei voi olla ajattelematta lähilukutekniikan mahdollisia riskejä, varsinkin kun tekniikkaa käytetään jo nyt virtuaalilompakkopalveluissa.

Voisiko karhukopla pyyhkäistä taskuasi NFC-tarralla, jolloin puhelimesi surffaa iloisesti haittaohjelman sisältävälle verkkosivulle? Tuskin.

Ensinnäkin, ainakin Galaxy S3:n näytön tulee olla päällä ja ruutulukituksen avoinna jotta NFC-luku on toiminnassa. Toiseksi tekniikan kantama on todella lyhyt ja taskun pohjalle melko pitkä matka, naisten käsilaukuista puhumattakaan.

Loppuajatelmia

NFC-tarrojen käytössä rajoittava tekijä on allekirjoittaneen mielikuvitus. Mitä muuta voisin kokeilla? Aion ainakin säilöä lompakkooni yhden tarralla varustetun käyntikortin, jota en annakaan fyysisesti pois.

 

Ideoita otetaan vastaan: Mitä sinä tekisit NFC-tarroilla kotioloissa tai pienyrityksessä?

 


7 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  TagAge
  17. syyskuunta 2012 klo 15.42

  Kiitos mainiosta kirjoituksesta. Suomeksi kirjoitettuja artikkeleita NFC tunnisteista ei ole kovin paljon näkynytkään.

  Tägien kirjoittamiseen löytyy muutamia hyviä ohjelmia: Androidille nämä ovat ihan ”must”
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nxp.nfc.tagwriter&hl=fi

  Vain lukemiseen: https://play.google.com/store/apps/details?id=at.mroland.android.apps.nfctaginfo&hl=fi

  Nokia,Symbian: http://store.ovi.com/content/178823 ja taitaa olla N9:lle sopiva tämä
  http://store.ovi.com/content/214856?clickSource=search&pos=1

  piia mäkilä
  15. marraskuunta 2012 klo 15.33

  Mainio kirjoitus tosiaan. Me olemme Mäntyharjulla miettineet kyseisen tarran käyttöä uudessa, 22 km:n pituisessa kulttuuri- ja luontopolussa. Tarraa pyyhkäistessä tulisi puhelimen näytölle teto kohtyeestam esim. ”tervetuloa perhoskohteeseen” ja kaikki kielivaihtoehdot voisivat olla edullisesti suoraan tarrassa. Säänkestävyys on tietysti seikka jota emme ole vielä selvittäneet.

  Kari L
  20. maaliskuunta 2013 klo 14.35

  Erinomainen kirjoitus NFC-tarrojen käyttöönotosta.

  Kysyit, mitä sinä tekisit NFC-tarroilla kotioloissa tai pienyrityksessä? Kirjoittelin pari vuotta sitten aiheesta muutaman rivin Nokian Ideas Project sivustolle: https://ideasproject.com/idea/-/ideas/631079

  Tommi Honkala
  28. maaliskuunta 2013 klo 10.53

  Hei Kari ja kiitos loistavasta linkistä! Artikkeli herättää monia uusia ideoita ja kannattaa lukea ajatuksen kanssa.

  Arde
  17. elokuunta 2013 klo 20.31

  Hyvä kirjoitus. Kiitos!

  DRiVER
  30. lokakuunta 2013 klo 2.22

  Hei osaatteko kertoa , että pitääkö paikkaansa että tuolla saa yksinkertaisen NFC-ominaisuuden aktivoitua NFC-puutteelliseen puhelimeen.
  Ykskin video sanoo niin :
  http://www.youtube.com/watch?v=cyPKdi5O9qc

  kimmok
  19. kesäkuunta 2014 klo 11.30

  ”pitääkö paikkaansa että tuolla saa yksinkertaisen NFC-ominaisuuden aktivoitua NFC-puutteelliseen puhelimeen.”

  Jos oikein ymmärsin niin tuossa se NFC kyvyttömän luurin sisällä oleva tagi ”parittaa” bluetooth yhteyden puhelinta koskettaneen NFC kykyisen puhelimen kanssa. Eli tiedonsiirto luurien välillä toimii ulkoisesti melkein kuin kahden NFC kykyisen luurin välillä.

  Tietenkään tuo temppu ei muuta mitään luuri oikeasti NFC lukemista osaavaksi.

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus