8. lokakuunta 2012 6 kommenttia

Hei YLE:n intranetistä saapuva lukija! Kerrothan minullekin mitä siellä puhutaan, kun sieltä niin kovin kävijöitä saapuu?

Itse kirjoitus alkaa tästä:

Kaikkien lempilasku, TV-lupamaksu, uudelta nimeltään kuset… YLE-vero aiheutti mielenkiintoisen efektin.

Kirkosta on tänä vuonna eronnut 20 000 henkeä Eroakirkosta.fi -palvelun kautta. Määrä on hyvin tavanomainen aikaisempiin vuosiin nähden.

Jännää sen sijaan on eroamisten syy. Neljä prosenttia eronneista on nimittäin maininnut nimenomaan YLE-veron syyksi kirkosta eroamiseen.

Pari sekuntia aivot raksuttavat tyhjää; Mitä tekemistä kirkolla ja Ylellä voisi olla keskenään?

Eroakirkosta.fi -palvelun tiedotteen mukaan yhteys on selitetty monissa palautteissa. Ihmisillä ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa sekä kirkolle että Ylelle, vaikka monet haluaisivatkin kuulua kirkkoon!

Hengelliset asiat ovat monille niin tärkeitä, että ei helposti tule luovuttua kirkosta ennen televisiota. Tästä löytyy kuitenkin ongelman ydin: Kirkosta voi erota, Ylestä ei.

Itse erosin kirkosta kyseisen palvelun kautta jo muutama vuosi sitten, koska en kokenut tarvitsevani kirkkoa organisaationa, riippumatta siitä uskonko vai enkö. Kannastani huolimatta on todella ahdistavaa, että jokin niin triviaali asia kuin TV-lupamaksu (joo joo, kuuluu YLE-veroon muutakin) pakottaisi ihmisiä toimimaan tällä tavalla vastoin omaa tahtoaan.

Ahdistus kasvaa lisää, kun muistaa että Yle-veroa ollaan jo nostamassa lisää.

Mistä vapaaehtoisesta ihmiset seuraavaksi joutuvat luopumaan, jotta he pystyvät maksamaan YLE-veronsa? Ruuasta? Lapsista?

 


6 kommenttia tai viittausta tähän merkintään

  Mies Toivoniemestä
  10. lokakuunta 2012 klo 9.30

  Voihan sen ajatella myös, että ihmiset eivät halua erota Ylestä.
  Eroavat mielummin kirkosta.
  Erilainen kehäpäätelmä, sama lopputulos.
  Toki ”kirkon väki” on enemmän blogistin esittämän tulkinnan kannalla.
  Jumalanpalvelukset voi halutessaan katsoa Ylen kanavalta sen yleveron hinnalla.

  Tommi Honkala
  10. lokakuunta 2012 klo 12.10

  Kiitos kommentistasi, mies Toivoniemestä!

  On vaikea sanoa kuinka moni haluaisi erota Ylestä, kun se ei käytännössä ole mahdollista. Olen tosin sitä mieltä että joku verovaroin rahoitettava mediataho saattaa ollakin hyvä juttu, eli kritiikkini kohdistuu lähinnä Ylen tehokkuuteen nykymuodossaan.

  Henkilökohtaisesti en ehkä maksaisi hirveän mielelläni kummallekaan näistä kohteista, joten en siiinä mielessä ota asiassa puolia. Henkilökohtaisella mielipiteelläni ei toki ole hirveästi painoarvoa, sillä eiväthän monet haluaisi maksaa veroja ylipäätänsäkään ja silti ne ovat välttämätön paha, joiden ansiosta Suomi on oikeasti ihan hyvä maa :)

  Dick Z
  10. lokakuunta 2012 klo 11.53

  Kirjoituksesta jäi epäselväksi, kenties tarkoituksella, miksi ne 96 prosenttia eronneista erosivat? Yle-vero sai tässä neljällä prosenttiyksiköllään melko suhteettoman painoarvon. Kaikki 20000 kirkosta eronnutta edustavat 0,48 prosenttia kirkkoon kuuluneista suomalaisista (2011). Ja Yle-veron vuoksi eronneet ovat 0,019 prosenttia kirkkoon kuuluvista. Sori vaan, mutta päällimmäisenä tulee mieleen vain kirjoittajan antipatiat Yleä kohtaan. Tsekkaa vaikka Ylen ohjelmaopas (http://ohjelmaopas.yle.fi/loyda_ao), niin näet mitä kaikkea sillä verollasi saat. Jopa Jumalan sanaa, jos haluat.

  Tommi Honkala
  10. lokakuunta 2012 klo 12.04

  Hei ja kiitos kommentistasi, Dick Z!

  Neljä prosenttia on toki mitätön osuus kokonaismäärästä. Pääpointtini olikin se, ettei kirkkoon kuulumisella ja YLE-verolla luulisi olevan mitään tekemistä keskenään, riippumatta siitä oliko kyseessä 4 vai 40%. Tuo eronneiden määrä kokonaisuudessaanhan oli ihan tavanomainen , jolloin siihen sisältyvät syytkin varmaan olivat niitä yleisiä.

  Minulla ei ole mitenkään äärimmäisiä antipatioita Yleä kohtaan, vaikka kirjoituksesta ehkä sellaisen mielikuvan saikin. On hyvä olla olemassa Ylen kaltainen taho, olen vain skeptinen sen suhteen että Yle nykyisellään toimii tehokkaasti. Suurimmalla osalla yrityksistähän ei ole mahdollisuutta saada rahaa veromuodossa, jolloin pitää joko tehostaa tai menehtyä. Ylellä ei tällaista uhkaa ole, joten on melko helppo ”laiskistua”.

  Lopuksi todettakoon että lähes sama sisältö julkaistiin myös uutisena monissa isoissa lehdissä :)

  Dick Z
  10. lokakuunta 2012 klo 13.22

  ”Lopuksi todettakoon että lähes sama sisältö julkaistiin myös uutisena monissa isoissa lehdissä” -Tommi Honkala

  Senpä vuoksi olisikin ollut virkistävää kyseenalaistaa kyseisen kaltainen ”journalismi” ja sen tarkoitusperät, eikä jatkaa ketjukirjeen lähettelyä ilman suodatinta… ;)

  Tommi Honkala
  10. lokakuunta 2012 klo 13.28

  Ehkä sekin olisi ollut hyvä näkökulma, varsinkin kun Yle itsekin uutisoi asian otsikolla ”Yle-vero on saanut monet eroamaan kirkosta”, vaikka kyseessä ei tosiaan oikeasti ollut valtava määrä :)

  http://yle.fi/uutiset/yle-vero_saanut_monet_eroamaan_kirkosta/6325250

  En kuitenkaan pidä tämän aiheen uutisia ihan turhina, sillä ainakin itselleni kirkon ja yle-veron välinen yhteys tuli täysin ”enpäs osannut odottaa minkäänlaista korrelaatiota” -fiiliksellä.

Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus