4. tammikuunta 2013 Lisää kommentti

Vuodenvaihde on mielenkiintoista aikaa kaikissa yrityksissä.

Periaatteessa vain päivämäärä vaihtuu, mutta käytännössä monessa toimistossa pyörii melkoinen myrsky.

Yksi yleisimmistä kiintopisteistä on tietenkin tilinpäätös, sillä raha on se mikä eniten kiinnostaa. Tuliko paljon vai miksei tullut?

Myös monet uudet työntekijät aloittavat tammikuussa ja haku kesätyöpaikkoihin käynnistyy.  Uudet ihmiset vaativat myös kouluttamista ja byrokratian pyörittelyä.

Työn määrä se vasta mielenkiintoinen onkin. Monet työt pitää syystä tai toisesta saada hoidettua vuodenvaihteeseen mennessä. Tätä tavoitetta tietenkin kampittavat joulua edeltävä shoppailuhelvetti, arkipyhät ja alennusmyynnit.

Mutta mitäs tapahtuu kun vuosi on lähtenyt käyntiin? Kaaos voi hiljentyä nopeasti ja jääkin vihdoin aikaa tutkiskella niitä vähemmän kiireellisiä hommia sähköpostin perukoilta.

Mitä kannattaa vuodenvaihteessa tehdä?

Varaa aikaa kehittämiselle

Riippumatta siitä rauhoittuuko työpaikkasi arki vai ei, on erittäin tärkeää varata hieman aikaa myös asioiden kehittämiselle. Perustelen.

Kun yrityksessä on kaikilla kädet täynnä hommia, ei jää aikaa työtapojen parantamiselle ja muulle kehitykselle. Jos se ei tuota välitöntä rahallista hyötyä tai muuten ole kiireellinen, sitä ei todennäköisesti tule tehtyä.

Tämä johtaa siihen, että jos kaikki työntekijät ovat ympärivuotisesti ”täysteholla”, ei kehitystä ehdi tapahtua koskaan.

Jos kehitystä ei tapahdu ruohonjuuritasolla, tehdään samat virheet ja turhat välivaiheet myös seuraavana vuonna. Yritys tekee siis vuodesta toiseen töitä töiden vuoksi.

Esimies, älä ota 100% irti alaisistasi, niin se maksaa itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

Ajankohta on loistava

Vuodenvaihde on ajankohtana erittäin looginen uusille jutuille. Kaikki pienistä exceleistä lähtien on helppo aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laiskan miehen ratkaisu on kaivaa naftaliinista se viimevuotinen versio, vaihtaa vuosiluku ja lähteä kahville. Pissi valuu omille nilkoille ennemmin tai myöhemmin.

Fiksu veto on tietenkin käydä työvälineet ja -ympäristö läpi miettien muutama asia läpi.

  • Onko tämä vielä ajankohtainen homma?
  • Voiko tämän tehdä edes hieman fiksummin?
  • Onko ohjelmistoista ilmestynyt uusia versioita, jotka helpottaisivat?
  • Voinko ennakoida jotain, ettei puolen vuoden päästä tarvitse uusia kaikkea?
  • Onko ympärillä uusia työkavereita, jotka osaisivat auttaa jotenkin?

Mikää pakko ei tietenkään ole muuttua tai kehittää. Tehkää toki kaikki kuten aikaisempinakin vuosina. Eivät ne kilpailijatkaan kuitenkaan kehitä tai kehity, vai?


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus