11. heinäkuunta 2013 Lisää kommentti

Vaikka otsikko on hieman kärjistetty, ei se ole kaukana totuudesta.

Taloussanomat kirjoitteli tänään että heinäkuu on erittäin hyvää aikaa tehdä töitä. Lauseen perässä pitäisi olla pieni tähti ja sivun alatunnisteessa selitys ”Vain jos teet täysin yksin kaikki työsi, etkä tarvitse vastausta tai hyväksyntää keneltäkään mihinkään.”

Artikkelin mukaan kesällä on hyvää aikaa hoitaa pois rästityöt, kehittää uutta ja vältellä turhia palavereja. Tämä on tietenkin totta.

Sen sijaan mikään laumaeläimelle tunnusomainen vuorovaikutus ei onnistu. Syy selviää ihan kurkkaamalla sähköpostilaatikkoon.

Leijonanosa lähettämistäni sähköposteista saa kesällä välittömän vastauksen; ”Olen lomalla, palaan kun lehdet ovat pudonneet puista.” Mahdollisen tuuraajan nimi joskus jopa mainitaan, mutta hänen yhteystietonsa helposti unohtuvat viestin lopusta. Pitäisihän minun tietää kuka on ”Pete” tai joku nimetön apulaistirehtööri.

Tämä tyhjään varastohalliin huutelun aika on merkitty moneen paikkaan ihan kirjallisesti. Kommunikaatiota on turha harrastaa toukokuusta syyskuun loppuun, eli 5 kuukautta plus kuukausi vuodenvaihteen ympärillä, unohtamatta satunnaisia viikkoja jolloin koulut pulauttavat poikaset pihalle esim. hiihtelyn varjolla.

Puolet vuodesta Suomi pyörii siis vajaateholla. Ymmärtäähän tuon, kun Suomen kesä on niin lyhyt.

Maissa, joissa hyvää säätä riittää suuremman osan vuodesta, myös lomat jakautuvat tasaisemmin ympäri vuotta. Vaikutus työskentelytehoon suuressa mittakaavassa on siis pienempi.

Onhan se suomalaisen loma toki mukava asia. Kaukoidässä monilla työntekijöillä on vain parisen viikkoa palkallista lomaa, eikä Yhdysvalloissa ole yrityksillä lainkaan velvollisuutta tarjota palkallista lomailua.

 

Koskakohan yrittäjä jaksaisi lomailla… ;-)


Kommentoi juttua

Tommi Honkala
Tietojenkäsittelyn tradenomi ja yrittäjä Helsingistä


Taikasanat:
Käytettävyys, Yrittäjyys, Markkinointi, WWW, Bloggaus